Het brein als dikmaker

Slank zijn een kwestie van wilskracht? Onze hersenen sturen ons eetgedrag onbewust meer dan we denken. Dat maakt voor sommige mensen lichter worden een stuk zwaarder.

Zo hoort ons eetsysteem te werken

Mensen eten jaarlijks vele malen hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel. Alleen al aan brood of aardappelen, rijst en pasta eten we wat we ongeveer wegen. De hersenen moeten die enorme stroom voedsel precies controleren. Met dagelijks een boterham te veel ben je na een jaar al ettelijke kilo’s zwaarder, en na een paar jaar knap je uit je kleren.

Daarom hebben we een eetcontrolecentrum, diep in de hersenen in een gebiedje dat de hypothalamus heet. Hier zitten twee kernen: de ene laat je maag knorren als het tijd is om te eten, de andere geeft je een vol gevoel als je genoeg binnen hebt. Om het juiste moment voor de omslag te bepalen tellen de hersenen niet alleen boterhammen, maar meten ze ook lichaamsvet. Dat doen ze door leptine te meten, een stof die door de vetcellen in het lichaam in de bloedbaan wordt gebracht. Hoe meer leptine in het bloed, hoe meer vet er elders moet zijn.

De hypothalamus probeert het peil op een vast niveau te houden. Schiet je met eten soms wat uit ?- bijvoorbeeld op een feestje – dan eet je dus vanzelf de volgende dag wat minder.

Sommige mensen

Log in om verder te lezen.
auteur

Mark Mieras

» profiel van Mark Mieras

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Leren leven met een AMPUTATIE

‘Mijn spiegelbeeld zonder protheses went nooit’. Leon (36) kreeg op zijn 31e een bloedvergiftigi...

Bekijk video
Artikel

10 redenen om je wandelschoenen aan te trekken

Het is goed voor lijf en leden en die frisse neus kan natuurlijk ook geen kwaad. Maar er zijn méér...

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

Bekijk video
Column

Verwondering

Lees verder
Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

Lees verder