Valkuil 1: Sociale druk

Verjaardagen met een ‘gezellig’ stukje taart, diners met meerdere gangen en vrienden die aandringen op een toetje. Hoe zorg je dat je niet meer eet dan je zelf wilt?

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Zo trap je er niet meer in
Beslis van tevoren wat je gaat eten als je buitenshuis gaat eten. Neem bijvoorbeeld op een verjaardag wel een stukje taart maar geen toastjes en chips. Je kunt een aanbod beleefd afslaan door te zeggen dat je genoeg gehad hebt. Een grote valkuil is dat je denkt: “Nu heb ik die taart al gehad, nu kan ik die chips ook wel eten want mijn dag is toch al verpest”. Alle beetjes helpen om af te vallen.

Helemaal niet snacken lukt maar weinig mensen, dus sta jezelf toe een realistische hoeveelheid te nemen. Drie snacks op een dag bijvoorbeeld: een graanreep, fruit en een koekje bij de koffie of thee. Behalve op een verjaardag of bij een andere speciale gelegenheid, is het verstandig om tussendoortjes te nemen van maximaal 100 kcal. Zorg dat je voldoende eet tijdens de maaltijden, zo ga je niet met trek naar een verjaardag of etentje toe.

Ga naar valkuil 2

Machteld Ouwens

Dr. Machteld Ouwens, Departement Klinische Psychologie van Universiteit van Tilburg en Cognitief Gedragstherapeut bij GGZ Breburg, team eetstoornissen.

Bekijk haar eetadviezen