Prikkelbare darm? ‘Doe wat rustiger aan, u bent waarschijnlijk te gestrest.’ Dat is wat mensen met onverklaarbare buikklachten vaak te horen krijgen. Niet zonder reden: het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gaat bij een meerderheid van de patiënten samen met een depressie of angststoornis.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Maar zijn onrustige ingewanden daarmee ook het gevolg van die psychische klachten? Volgens Australische onderzoekers ligt het bij de meeste PDS-patiënten juist andersom: ze krijgen eerst last van hun ingewanden, en ontwikkelen pas daarna psychische klachten.

De onderzoekers concluderen dat uit een grootschalige steekproef. Met een tussenpoos van een jaar werden 1900 volwassen Australiërs ondervraagd over hun psychisch welzijn en eventuele darmklachten. Daaruit bleek dat er meer mensen waren die eerst darmklachten meldden en pas het jaar daarop psychische klachten, dan mensen die eerst psychische klachten hadden en het jaar daarop PDS.

Een interessante uitkomst, zeggen de onderzoekers; het kan namelijk betekenen dat een deel van de angst- en depressieklachten valt te verlichten door darmklachten te behandelen.

Veerkracht: sterker bij tegenslag
Training

Veerkracht: sterker bij tegenslag

  • Leer hoe je optimistischer wordt - zelfs bij tegenslagen
  • Maak een persoonlijk plan om gemakkelijker overeind te blijven op uitdagende momenten
  • Gebaseerd op inzichten uit de positieve psychologie
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Evidence that independent gut-to-brain and brain-to-gut pathways operate in the irritable bowel syndrome (…), Alimentary Pharmacology and Therapeutics, september 2016