Appels en peren mogen we best met elkaar vergelijken – als het om vetverdeling gaat. Mensen met overgewicht, en dan vooral vrouwen, ogen doorgaans appel- of peervormig. Bij appels verzamelt het vet zich op navelhoogte, bij peren op heupen en billen. En dat verschil in vetverdeling werkt door op allerlei gebied.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

De appel leek daarbij lange tijd in het nadeel. Buikvet produceert diverse stofjes die de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en depressies vergroten. Als je dan toch overgewicht moet hebben, dan maar liever op de heupen, was afgelopen jaren de teneur.

Maar peer zijn heeft ook nadelen, stellen onderzoekers van de Amerikaanse North­western University nu. Hoe meer vet op de heupen, hoe slechter het geheugen, bleek uit onderzoek onder ruim achtduizend vrouwen na de overgang. De onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat heupvet stofjes afgeeft die de vorming van plaques in het brein bevorderen en daarmee alzheimer kunnen veroorzaken. Buikvet zou op geheugengebied juist enigszins beschermend werken doordat het naast al die schadelijke stofjes ook oestrogeen produceert – een hormoon dat cognitief verval vertraagt.

Toch kun je als vrouw maar het best levenslang banaan blijven. De onderzoekers stelden namelijk ook vast dat de beste scores op de

cognitieve tests werden gehaald door vrouwen die nergens te dik zijn.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

The cross-sectional relationship between body mass index, waist-hip ratio, and cognitive performance in postmenopausal women enrolled in the Women’s Health Initiative, Journal of the American geriatric society, augustus 2010