Welk van deze stellen is vatbaarder voor verkoudheid – de man en vrouw links, of het duo rechts? Werp een korte blik op hun gezichten en waag een gok; onder aan dit stukje vindt u het juiste antwoord.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Mensen zijn aardig in staat om in één oogopslag vast te stellen of de persoon tegenover hen een robuuste gezondheid heeft, of juist vatbaar is voor verkoudheid. Dat stelt de Schotse psycholoog Anthony Little na onderzoek met een serie bewerkte foto’s, waaronder de vier hierboven. Ze zijn samengesteld uit portretten van proefpersonen die aangaven zelden of juist vaak verkouden te zijn.

Wat maakt dat we zo snel kunnen beoordelen hoe ‘immunologisch competent’ iemand is? Daar is het team van Little nog niet uit, maar de onderzoekers vermoeden dat we ongezonde gezichten herkennen aan de volgende punten:

– minder symmetrie. Het is al langer bekend dat er een samenhang is tussen lichamelijke symmetrie en algehele gezondheid.

– gespannen spieren, vooral in de kaken. Hoe minder stress iemand heeft, hoe meer ontspannen diens kaaklijn. Stress maakt vatbaarder voor ziekten.

– een boze uitdrukking. Mensen die snel geïrriteerd zijn en andermans gedrag makkelijk als vijandig interpreteren, hebben vaker een slechte weerstand.

– een slechte huid. Huidproblemen duiden op

ongezonde leefgewoonten.

Het linkerstel is vaak verkouden, het rechterstel niet.

Accuracy in assessment of self-reported stress and a measure of health (…), Personality and Individual Differences, oktober 2011