Zijn kinderen met autisme agressiever?

Ik heb net de documentaire over de ervaringen van autistische schoolkinderen bekeken uit een eerdere vraag Mijn autistische kind toont geen verdriet. Wat me aan de documentaire opviel was dat vooral kinderen die agressief zijn en moeite hebben om hun driftbuien te beheersen, het erg moeilijk met hun autisme hebben. Klopt het dat je vooral die kinderen terug ziet in de hulpverlening of in dit geval op een speciale school voor autisten?

En: zijn autistische kinderen agressief omdat ze van jongsaf aan niet hebben leren omgaan met hun frustratie of zijn het kinderen die van jongsaf aan al agressiever zijn?

Ons advies

Emotieregulatie is een bekend probleem, maar oorzaak en gevolg nog niet helemaal duidelijk. Er is vaak sprake van comorbiditeit (dat is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen bij een patiënt, red.) bij die agressieve kinderen, ADHD of ODD-kenmerken, maar ook vaak een lager IQ.

Daarnaast staan kinderen met MCDD (meervoudige complexe ontwikkelingsstoornissen, een aan autisme verwante stoornis, red.) bekend om problemen op dit gebied, en worden vanuit het AMC speciale behandelingen gegeven over het omgaan met boosheid en angst.

Expert

Sander Begeer

Autisme expert

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Autisme is van alle tijden

Lees verder
Artikel

De onzin in goeroeland

Met mijn methode krijg je groot succes, beloven managementgoeroes. Zolang je bijvoorbeeld maar posit...

Lees verder
Artikel

‘Ik ken het telefoonboek niet uit mijn hoofd, nee’

Lees verder
Artikel

Rupert Isaacson: Op spreekuur bij de sjamanen

Lees verder
Advies

Woede-uitvallen partner

Lees verder
Advies

Moet ik me volledig laten onderzoeken?

Lees verder
Artikel

Lastig hoor, een dode dochter

Lees verder
Artikel

‘Onze moeder is autistisch’

Lees verder