Wat bezielt die jongens toch?

Waarom plegen jonge mannen brute overvallen die nauwelijks iets opleveren, waarom schoppen ze ogenschijnlijk om niets iemand dood? Omdat al die agressie ze binnen hun systeem wel degelijk iets oplevert. Over de zin van zinloos geweld.

Actueel

We noemen het zinloos geweld: het slaan, schoppen en trappen van iemand die ogenschijnlijk niets verkeerds heeft gedaan. En het zijn jongens en jongemannen die zich er schuldig aan maken. Jongens die al ­geïrriteerd kunnen raken door een blik of een onopzettelijke aanraking. ‘Wat moet jij?’ zeggen ze. Ze komen dichterbij. Eerst schreeuwen ze. Dan geeft de eerste een duw. De tweede een klap. De derde slaat de belaagde neer. De vierde schopt hem in de zij. En de vijfde tegen het hoofd. Daarna lopen ze weg.

We hebben dit patroon – of varianten daarop – de afgelopen maanden een paar keer gezien op filmpjes van mishandelingen die op internet zijn gezet en veel media-aandacht kregen. Waarom waren het juist jongemannen die grensrechter Richard Nieuwenhuizen te grazen namen – de volgende dag overleed hij aan zijn verwondingen – en die verantwoordelijk waren voor een geruchtmakende mishandeling in Eindhoven begin dit jaar?

‘Dat het vooral jongemannen zijn die zich schuldig maken aan zulke gewelddaden, heeft in eerste instantie te maken met het feit dat hun gedrag wordt gestuurd door testosteron. Daardoor ­nemen ze extra risico’s en tonen ze hun agressiviteit,’ zegt de Belgische emeritus hoogleraar gedragsbiologie Mark ­Nelissen. ‘In het verleden pakte

Log in om verder te lezen.
auteur

Malou van Hintum

» profiel van Malou van Hintum

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom huilen we als we boos zijn?

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: Altijd bang om door de mand te vallen

Je hebt een goeie opleiding, dito baan en iedereen is lovend over je. Maar toch hoor je altijd dat s...

Lees verder
Artikel

Gevaarlijke games

Lees verder
Artikel

Karatevoor agressieve jongeren

Lees verder
Artikel

Frustratie en agressie op de weg

Lees verder
Advies

Driftbuien

Lees verder
Advies

Ik erger me zelfs aan vrolijk fluitende mensen

Lees verder
Interview

Harald Welzer: ‘Voor acceptatie van anderen doen we alles’

Lees verder