Frustratie en agressie op de weg

  • 2001 woorden
  • leestijd is
  • 11 minuten
Snijden, bumperkleven en schelden en claxonneren geven de meeste frustraties in het verkeer. Mede weg gebruikers ergeren zich op hun beurt aan zulk gedrag en reageren hun irritatie af op andere automobilisten. Agressie in het verkeer is besmettelijk en gevaarlijk. De problemen lijken met het gestaag groeiende aantal auto's op de weg, grotere vormen aan te nemen. Wat kan de overheid volgens psychologen doen om automobilisten over te halen zich als 'een heer in het verkeer' te gedragen?

‘Automobilist door het lint: twee zwaargewonden’. Een krantenkop uit de Volkskrant van 30 december 1999. Nog een bericht uit diezelfde krant: ‘Vier zwaargewonden na ruzie op snelweg. Een ruzie in het verkeer heeft woensdagavond op de A58 bij Best een ernstig ongeluk veroorzaakt.’ De ruzie tussen de automobilisten was zo hoog opgelopen dat ze hun auto’s midden op de snelweg tot stilstand hadden gebracht. ‘Een achteropkomende automobilist reed er met een snelheid van honderd kilometer per uur bovenop.’ Het bericht kreeg in de media de nodige aandacht.

De hinder die de samenleving ondervindt van agressie in het verkeer, staat vreemd genoeg in geen verhouding tot de hoeveelheid empirisch onderzoek naar dit onderwerp. De schaarse onderzoeken die in Nederland zijn uitgevoerd laten desalniettemin zien dat agressie in het verkeer een veelvoorkomend en alledaags verschijnsel is. De Leidse psycholoog Hauber vond 25 jaar geleden al dat bij het naderen van een zebrapad maar liefst 25 procent van de automobilisten vloeken, schreeuwen, naar hun voorhoofd wijzen of zich anderszins asociaal gedragen ten opzichte van overstekende voetgangers.

Meer recent onderzoek van het Verkeerskundig Studie centrum in Groningen en de anwb laat zien dat 36 procent van de verkeersdeelnemers zegt regelmatig of vaak het doelwit te zijn van

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Het hoogste woord

Lees verder
Advies

We zijn allebei koppig

Mijn vriend en ik zijn echt gek op elkaar, maar we hebben helaas wekelijks ruzie, bijvoorbeeld over ...

Lees verder
Column

Column: Tweedeling

Lees verder
Recensie

Computerspelletjes in 2000: Jatten, beuken en knallen

Lees verder
Artikel

Alle resultaten van het onderzoek naar ergernissen op de weg

Lees verder
Artikel

Hoe psychologie ons verkeersgedrag beïnvloedt

Lees verder
Advies

Mijn zoon (8) slaat en scheldt

Lees verder
Advies

Hoe kan ik het beste reageren op verbale agressie?

Lees verder