De vraag

Ik wil minder piekeren

Beste Carien,
Ik zit de laatste tijd niet goed in mijn vel, onder andere door allemaal veranderingen. Gelukkig gaat het met de angsten en paniekaanvallen al weer een heel stuk beter, die zijn zo goed als weg, maar ik heb zo'n last van mijn gedachten.

Ik ben constant overal over aan het denken. Als mijn vriend iets later terugkomt dan verwacht, denk ik bijvoorbeeld dat hij een ongeluk heeft gekregen. En ik betrek ook alles op mezelf en maak me druk over toekomstdingen die misschien zouden kunnen gaan spelen. Daardoor kan ik niet genieten van mijn relatie (relatie van anderen gaan uit, ik ben bang dat ik niet meer verliefd ben, maar juist ook enorm bang om ‘m kwijt te raken) en ook kost het veel energie.

Ik ben begonnen aan bachelor psychologie en dat helpt ook niet mee omdat ik daardoor alleen nog maar meer na blijf denken. Ik voel me soms zo gevangen in mijn hoofd maar weet niet hoe ik moet stoppen en hoe ik anders kan gaan denken. Het gaat veel over mijn relatie (die wel heel goed zit), maar ook over andere dingen. Ik heb wel gedacht om naar een therapeut te gaan, maar daar voel ik me net niet 'erg' genoeg voor.

Groetjes Lisette

Het advies

Carien Karsten

Psychotherapeut

Dag Lisette,
Waarschijnlijk heb je te maken met een hardnekkige gewoonte, die zich voortzet ondanks dat je behoorlijk bent hersteld van je angst- en paniekklachten. Piekeren is een voorbeeld van controledwang, en mogelijk een reactie op de tijd dat die controle en beheersing ver te zoeken was.

Je kunt eens experimenteren met iedere dag verplicht een half uur piekeren. De ene dag over je relatie, de andere dag over je studie, een volgende dag over je familie etc. Op ieder ander moment van de dag dat je merkt dat je aan het piekeren bent, ga je jezelf afleiden door iets te doen (niets is zo bevorderlijk voor het piekeren als op de bank zitten!). Je verwijst jezelf voor piekeren naar dat ene half uurtje. Houd dat zeker een maand vol. Neem een vast tijdstip voor dat halve uurtje.

Succes en groet,
Carien Karsten

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik heb geen tijd om te piekeren

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Advies

Ik ben onzeker en pieker te veel

Lees verder
Artikel

Piekeren is prima

Lees verder
Advies

Ik blijf over mijn werk piekeren

Lees verder
Advies

Ik pieker de hele dag

Lees verder
Advies

Hoe stop ik met dat eindeloze gepieker?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik stoppen met piekeren?

Lees verder