Moed is je angst verslaan

Ware helden zijn niet per se minder angstig. Wel hebben ze meer lak aan de regels en lappen ze andermans mening makkelijker aan hun laars. En dat zijn eigenschappen waar een held in spe nog wat van kan leren.

Jabbar Gibson is een held. Op 1 september 2005 confisqueerde deze 20-jarige Amerikaan op eigen gezag een schoolbus, pikte daarmee overal in het overstroomde New Orleans ontredderde mensen op en bracht ze naar Houston, Texas – een rit van dertien uur. Hij was de eerste die slachtoffers van de orkaan Katrina veilig buiten het noodgebied afleverde; door de falende hulp werden de laatste mensen pas vijf dagen later geëvacueerd.

Jabbar Gibson is een boef. Op 1 september 2005 stal deze 20-jarige eigenhandig een schoolbus, reed die zonder groot rijbewijs van New Orleans naar Houston, en maakte daar ruzie met opvanginstanties die ‘zijn’ vluchtelingen weigerden omdat ze niet op een officiële lijst stonden. Daarmee stapelde hij de ene twijfelachtige actie boven op de andere. En dat voor een jongen die toch al een strafblad met zich meesleepte: autodiefstal, drugsbezit, een gewapende roofoverval…

Gedragen echte helden zich altijd correct? Zijn boeven de klok rond grof en zelfzuchtig? Het verhaal van de dappere dief uit New Orleans is niet het enige dat daaraan doet twijfelen. Toen halverwege de ­vorige eeuw in Nederland een vergelijkbare watersnoodramp plaatsvond – eveneens meer dan 1800 doden, eveneens autoriteiten die het de eerste dagen lieten afweten – doken ook hier overal

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Kun je door mensen heenkijken?

Psychologie Magazine vloog naar San Francisco voor een training bij ’s werelds meest deskundige me...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Advies

Ik zie enorm op tegen een bruiloft

Lees verder
Artikel

Geen Paniek!

Lees verder
Advies

Ik ben radeloos, er komt geen einde aan mijn angst

Lees verder
Advies

Ik ben bang om rode vlekken te krijgen

Lees verder
Artikel

Arne Öhman: ‘Niemand heeft een fobie voor bloemen’

Lees verder
Advies

Mijn faalangst belemmert me enorm

Lees verder