De invloed van je jeugd

De dingen die we al heel jong meemaken kunnen later nog steeds invloed hebben. Op ons gevoelsleven, relaties, de liefde, zelfs op onze gezondheid. Als je jeugdervaringen beroerd zijn, kun je dan nog aan je lot ontsnappen? En hoe voorkom je dat je je eigen kind belast?

Onlangs werd een link gelegd tussen de band die we met onze ouders hadden als eenjarige dreumes, en de manier waarop we ruzies bijleggen met onze geliefde als twintiger. Jonge stelletjes kregen tien minuten de tijd om te discussiëren over een kwestie waarover ze het hartgrondig oneens waren, gevolgd door een afkoelmoment waarin ze konden praten over iets waar ze het wel over eens waren. Wie als kind een goede band had met zijn ouders, kon die overgang beter maken en na een heftige discussie prima een vrolijk gesprekje voeren over een ander onderwerp, zo bleek. Maar wie een minder goede band met zijn ouders had als dreumes, bleef negentien jaar later vaak nog hangen in de discussiesfeer en had moeite om de overgang te maken naar luchtige praat. Wanneer je ouders vroeger beter je negatieve emoties konden reguleren – en je dus ‘veilig gehecht’ raakte, in psychologentermen – kun je als volwassene zelf je emoties beter de baas na een conflict, concluderen de onderzoekers.

Het zijn kwesties die ons bezighouden: welke invloed hebben vroege ervaringen op de rest van ons leven? We zijn benieuwd als volwassenen die zichzelf willen begrijpen, maar ook als opvoeders die bang zijn om

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Huiswerkhulp? Blijf positief!

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Artikel

Waarom raken sommige mensen verbitterd?

Lees verder
Kort

Wat is uw stijl van opvoeden?

Lees verder
Artikel

Kinderen van ruziënde ouders

Lees verder
Artikel

Zelfde leven, leuker verhaal

Lees verder
Artikel

Droom het grijs weg

Lees verder
Advies

Is EMDR mogelijk bij mensen met borderline of DIS?

Lees verder