Ik kan me goed voorstellen dat deze situatie in je hoofd blijft spoken en dat lijkt me behoorlijk vervelend en storend. Zeker als je voor de tweede keer ruzie met die collega hebt gehad. Dat je daardoor al twee maanden thuis zit is helemaal erg vervelend lijkt me.
Wist je overigens dat 30% van alle ziekteverzuim in Nederland conflictverzuim is? Ziekteverzuim dus doordat iemand een conflict heeft met zijn/haar collega(s) of met zijn/haar leidinggevende(n).
Wat heb je de afgelopen twee maanden gedaan dat hielp, ook al is het maar een heel klein beetje? Wat heeft nog meer geholpen? Wie heeft je kunnen helpen, al is het maar een heel klein beetje? Hoe houd je het vol? Wat maakt dat het niet erger is dan het is?
Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen, ik ben benieuwd naar je antwoorden!
Als er een conflict is op het werk, is het belangrijk dat niet alleen jijzelf, maar ook je leidinggevende of bedrijfsarts daar iets mee doet. Hij/zij zou er goed aan doen jou en je collega uit te nodigen voor een gezamenlijk gesprek, waarin jullie kunnen kijken hoe jullie de samenwerkingsrelatie kunnen herstellen. Dan verdwijnt ook de angst dat het opnieuw tot een uitbarsting zal komen.
Als je leidinggevende dit niet wil of kan, kan hij/zij jullie het best doorverwijzen naar een neutrale mediator, een bemiddelingsdeskundige, die met jullie rond de tafel kan zitten om samen oplossingen te bedenken die herstel van jullie samenwerking dichterbij brengen. Voor mediators zie www.nmi-mediation.nl
Je vraag of de ruzie het gevolg is van overspannenheid of omgekeerd is niet belangrijk. Het gaat erom dat er snel actie wordt ondernomen, zodat je je voldoende veilig en ontspannen kan voelen bij terugkeer naar je werk. Uit onderzoek blijkt dat de kans op terugkeer steeds kleiner wordt naarmate je langer in de ziektewet zit. Ik krijg uit je mailtje niet de indruk dat dat is wat je wilt.
Succes ermee.
Meer lezen:
Bannink, F.P. (2009), Positieve psychologie in de praktijk, Amsterdam: Hogrefe