De vraag

Het liefst heb ik nooit meer seks met hem

Beste Gertjan,
Ik ben nu 11 jaar getrouwd en heb twee kinderen. Ik ben nu 34 jaar en mijn man is 33 jaar. Voordat wij gingen trouwen was mijn man nooit zo uit op seks. Toen we trouwden na 4 maanden had hij erg veel drang om seks te hebben. Hij wilden 3x tot 4x op een dag. Ik werd hierdoor zwanger, gebruikte geen voorbehoedmiddelen. Ik dacht dat het gewoon was dus ik gaf hem wat hij wilde.

Tijden de zwangerschap hebben we veel ruzie gemaakt omdat ik geen seks wilde. Een hoop ruzie alleen om seks. Ik kreeg mijn dochter daarna wilde hij al seks kort na de bevalling. Dus ik moest het doen heb het toen ook gedaan. Ik heb hier erg veel ruzie over gehad, waardoor we ook een tijd uit elkaar zijn geweest. Toen mijn dochter een jaar en twee maanden was is hij vier maanden weg geweest.

Daarna is hij weer terug gekomen, en hebben we afspraken gemaakt dat hij niet meer zo veel zou vragen. Een keer in de maand of na 3 maanden vind ik wel genoeg. Dat zou hij ook doen daar was hij het mee eens met deze afspraak.

De laatst 6 jaar vraagt hij elke vrijdag om seks en dan is er weer ruzie in huis als ik nee zeg. Soms moet ik hem aftreken zodat hij klaar kan komen. Ik heb het aan mijn schoonmoeder gevraagd of haar man ook zo is, zij zei ‘Wat een man wil moet je hem geven’. Maar mijn moeder zei dat hij oversekst is en aan een ziekte leidt. Mijn ouders zijn hierin erg open en vrij, maar zijn ouders zijn hier over gesloten en nog erg ouderwets, het is taboe om hierover te praten. Zijn broer is nu sinds twee jaar getrouwd en ik heb aan mijn schoonzus gevraagd hoe zijn broertje is en zij zegt ‘het gebeurt wanneer ik wil, daar is hij heel makkelijk in’.

Ik heb veel gelezen in het tijdschrift Psychologie Magazine en verhalen van anderen gelezen, maar dit verhaal  heb ik negens gelezen. Zover ik weet gaat hij niet naar de hoeren en heeft hij geen ander. Maar ik weet het niet het lijkt soms dat hij er op kickt om het te vragen. Als ik hem geen seks geef wordt hij boos, gaat schelden, ruzie maken, ik weet niet waar ik het zoeken moet. Somt loopt hij weg en komt pas veel later terug. Echt hopeloos voel ik me dan.

Ik weet nu pas echt dat dit niet goed is, hij zegt dat hij van mijn houdt. Maar ik voel bij mij dat het kaarsje in mijn hart langzaam uit gaat. Het liefst heb ik nooit meer seks met hem het is ook niet meer leuk voor mij als ik terugkijk naar de afgelopen twee maanden heb ik het 3 keer geprobeerd, maar ik kom niet klaar. Het lukt niet en hij weet het en verwijt mij dat ik en ander heb maar er is geen ander. Ik moet er niet aan denken. Hij is de eerst maar ook de laatst als ik wegga bij hem.

Kunt u mij raad geven? Wat heeft mijn man wat kan ik hier aan doen? Mijn seksleven is al 11 jaar lang niet goed voor hem geweest. Hij is nooit tevreden geweest. Als we seks hebben, heb ik het gevoel dat ik een hoer ben. Hij gaat weg en hij gebruikt mij als een stuk vuil.

Dit is voor het eerst dat ik zo mijn verhaal heb verteld. Mijn vraag is ben ik degene die het niet goed doet? Of ligt het bij hem? Ik weet het niet, help mij, geef mij wat advies of een richtlijn. Ik hoop dat u mij kunt begrijpen en mij wat advies kunt geven.
Groet K.

 

Het advies

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Beste K.,
Dit is geen verhaal om vrolijk van te worden. Dat je man een ziekte heeft is op afstand niet te zeggen maar het lijkt me van niet; hij heeft eerder problemen op het gebied van welgemanierdheid, medeleven en rekening houden met jouw gevoel. Het is lomp gedrag dat hij vertoont en niemand heeft hem daar kennelijk op gewezen op een manier die hij begrijpt. Dat hij meer of minder seksueel verlangen heeft dan gemiddeld, heeft daar in het geheel niets mee te maken. Dat jij van de weeromstuit steeds minder zin en plezier in de seks hebt is begrijpelijk.

Jij laat je elke vrijdag op dezelfde manier van je stuk brengen. Het gaat helemaal niet over vrijen, het gaat over respectloos gedrag en daar zijn jullie beiden bij: hij voert het uit, waarschijnlijk ook uit onmacht en frustratie, en jij laat het toe (idem). Als jij niet assertiever wordt dan zal hij niet veranderen. Ik ben bang dat jullie daar zonder hulp niet uitkomen. Overleg met je huisarts en kijk of je terecht kunt bij een relatietherapeut. Ik hoop dat je man mee wil, als dat niet zo is probeer dan met behulp van een eerstelijnspsycholoog (via je huisarts krijg je een verwijzing) op een rijtje te zetten wat je nog wilt en kunt.

Succes,
Gertjan van Zessen

  • Dr. G. van Zessen (1963) is psycholoog en seksuoloog. Hij heeft een eigen praktijk (www.vanzessen.com) en is mede-eigenaar van een consultancy bureau (PACE Consultants, gevestigd in Soest en Lunteren).

    Meer lezen?
    G. van Zessen, Seksverslaving; begrijpen en veranderen, uitgeverij SWP, 2009.

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Ex Jehovah’s Getuigen Frances: ‘Ik kon niet langer zwijg...

Ze groeide op bij de Jehovah’s Getuigen, net als haar man, kinderen en beste vrienden. Maar een pa...
Lees verder
Verhaal

Ex Jehovah’s Getuigen Frances: ‘Ik kon niet langer zwijg...

Ze groeide op bij de Jehovah’s Getuigen, net als haar man, kinderen en beste vrienden. Maar een pa...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Kort

Geuren helpen bij het studeren

Wat je overdag leert, wordt ’s nachts opgeslagen in het langetermijngeheugen. Bij die opslag kan j...
Lees verder
Kort

Geuren helpen bij het studeren

Wat je overdag leert, wordt ’s nachts opgeslagen in het langetermijngeheugen. Bij die opslag kan j...
Lees verder
Interview

Volgens deze pedagoog mag het af en toe best botsen tussen j...

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...
Lees verder
Artikel

Wie is er nou dom hier? Leren optreden en profileren

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Natal...
Lees verder
Advies

Hoe pak ik mijn verlegenheid aan?

Lees verder
Advies

Hoe vraag ik om salarisverhoging?

Lees verder
Artikel

Video: Hoe zeg je nee?

Waarom zeggen we zo vaak ja als iemand ons iets vraagt? Terwijl we onze tijd en energie liever ander...
Lees verder
Artikel

Cursus weerbaarheid: het mag best wat minder aardig

Redacteur Marloes Zevenhuizen doet een cursus weerbaarheid.
Lees verder
5413