De vraag

Kan ik sporten met een trage schildklier?

Beste Willem,
Mijn schildklier werkt niet naar behoren, maar is slecht echt goed in te stellen. Ik heb ook erg overgewicht. Ik heb ook in zieke tijden getracht te sporten/bewegen, ook in de sportschool met begeleiding. Na een jaar dit drie keer in de week gedaan te hebben loop ik tegen twee grote problemen aan.

Anderhalve dag na het bewegen ben ik nog erg uitgeput wat grote invloed heeft op mijn werk en privéleven. En mijn tweede probleem (en de begeleiding begrijpt dit ook niet) is dat mijn uithoudingsvermogen niet verbetert. Dit alles motiveert niet en maakt het niet makkelijk. Ik fiets wel naar mijn werk.

Met het sporten ben ik gestopt om bovenstaande redenen. Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Mijn lichaam is niet gezond en zal het ongetwijfeld nodig hebben. Maar ik weet niet goed hoe. Ik word hierdoor wel telkens op het gebrek van mijn lijf gewezen (en de spiegel doet dit ook en voor afvallen zal ik ook meer moeten bewegen) waar ik ook steeds weer ongelukkig van wordt. Het lijkt een vicieuze cirkel. Ik weet niet zo goed hoe ik die moet doorbreken.

Groeten van K.

Het advies

Expert

Willem van de Sanden

Psychotherapeut

Hallo K.,
Uit je vraag maak ik op dat jouw schildklier te traag is. Het is inderdaad waar dat sporten of wat intensievere lichaamsbeweging helpt om je metabolisme te stimuleren.

Lichamelijk actief zijn verhoogt de gevoeligheid van de lichaamsweefsels voor schildklierhormoon en stimuleert de afgifte door de schildklier. Het is ook een feit dat hypothyroidie en sport moeilijk zijn te combineren.

Wanneer je op dieet bent vertraagt het metabolisme, zodat het extra belangrijk is om te bewegen. Aanbevolen wordt om minimaal 15 tot 20 minuten per dag te sporten, bijvoorbeeld: fietsen, zwemmen, hardlopen, stevig wandelen, dansen. Drie keer in de week 40 minuten is beter. Echter, daar dien je langzaam naar toe te werken.

Het schijnt dat bij een trage schildklier de bloedtoevoer naar de spieren minder is dan normaal. Dat kan de oorzaak zijn van vermoeidheid. De spieren zullen dan te weinig voedingsstoffen krijgen en te langzaam afvalproducten afvoeren.

Het is belangrijk dat de conditie heel voorzichtig in kleine stapjes wordt opgebouwd zodat je lichaam, onder andere de bloedtoevoer, zich kan aanpassen. Zie de website:  www.webmare.nl/schildklierensport voor meer informatie hierover.

Belangrijk bij hypothyroidie is dat je het eten van bepaalde groenten beperkt en bepaalde voedingssupplementen gebruikt. Vraag advies aan een gespecialiseerd diëtist. Zie ook www.newbeingnutrition.com/hypothyroidism.htm.

En wees extra voorzichtig met koolhydraten (suiker bijvoorbeeld). Uit onderzoek blijkt dat gebruik van kokosnoot olie (virgin coconut oil) kan helpen bij het verbeteren van het functioneren van de schildklier.

Succes!
Willem van de Sanden

 

  • Willem van de Sanden is psychotherapeut. Hij schreef het boek Depressie actief overwinnen. Breng lichaam en geest in beweging, Pearson Amsterdam, ISBN: 978 90 265 1849 2Neem een kijkje op zijn site www.depressie-overwinnen.nl

 

Meer weten over dit thema? Bekijk Lichaam
Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-
Deel dit artikel:
2 juni 2009 | Laatst gewijzigd op 7 april 2022

Lees ook deze artikelen

Stammenoorlog met een bal
Column

Stammenoorlog met een bal

Je hoort wel eens dat mannen moeite hebben hun emoties te tonen. Dit moet gebaseerd zijn op observaties buiten het voetbalseizoen.
Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten
Branded content

Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten

Groter worden gaat met vallen en opstaan. Dus ja, daar hoort ook af en toe een geschaafde knie én een traan bij. Een ‘kusje ero...
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
‘Waarom voel ik dit verdriet nu pas?’
Verhaal

‘Waarom voel ik dit verdriet nu pas?’

Presentator Janine Abbring (44) zoekt de vertraging tijdens een yogaretraite op de Hilversumse hei. Daar overwint ze haar koffieve...
Column Sterre van Leer: Vertraging
Column

Column Sterre van Leer: Vertraging

Een van mijn leerzaamste momenten het afgelopen jaar was de avond waarop ik mijn zoon hielp boodschappen te bezorgen. Het was een ...
Doelman onder druk
Kort

Doelman onder druk

Wiens voetbalteam staat op het moment dat deze foto's werden genomen op achterstand - dat van keeper A of dat van keeper B?
Kiplekker – waarom we vaker zouden moeten scharrelen
Artikel

Kiplekker – waarom we vaker zouden moeten scharrelen

Onze werkomgeving is ingericht als een legbatterij: weinig daglicht, geen frisse lucht en een permanente druk om te produceren. Da...
Na een verkrachting
Recensie

Na een verkrachting

Vrouwen die verkracht zijn, hebben vaak nog lange tijd last van gespannenheid, flashbacks, prikkelbaarheid, slaapproblemen, conce...
De kracht van water
Artikel

De kracht van water

Vakantievieren doen we graag aan zee, een meer of een rivier. En dat is niet voor niets, want water is méér dan alleen verkoelen...
6281