De vraag

Ik heb veel behoefte aan zoetigheid

Mijn hele leven speelt eten een belangrijke rol. Als baby lag ik 10 weken in het ziekenhuis vanwege problemen met alvleesklier en lever. Als kind had ik altijd moeite met eten. Tegenwoordig houd ik van lekker eten, maar eet niet te veel. Wel houd ik van zoetigheid. Ik kan niet aangeven wanneer ik dat doe, maar de behoefte is er wel.

Als kind kreeg je vroeger een snoepje als je pijn had. Ik ben wel te dik en zou ook wel af willen vallen, maar zou eerst de emoties moeten herkennen. Ik gun mezelf wel om ook leuke dingen te doen en ook lekker te eten, maar het lijkt wel of het niet mag. Eten associeer ik met gezelligheid, uit eten gaan met vrienden, een borrel drinken. Dat moet je toch kunnen doen?

Het advies

Heel goed dat je je eetgedrag onder controle hebt en tegenwoordig niet te veel eet. Ik ben het met je eens dat je best eens uit eten moet kunnen gaan. Wees wel voorzichtig met het drinken van die borreltjes, in alcohol zitten veel calorieën. Als je uit eten gaat eet je vaak meer dan thuis, want er staan bijvoorbeeld lekkere gerechten op de kaart, en iedereen neemt een voorgerecht en een toetje. Zorg dat je uit eten gaan afwisselt met thuis gezond en matig eten.

Als je overgewicht hebt is het wel belangrijk om niet verder aan te komen. Een diëtiste kan helpen te leren wat gezonde voeding is. Een psycholoog kan helpen achterliggende problemen op te lossen, hoewel dat niet per se nodig hoeft te zijn om gedrag te veranderen.

Je schrijft tot slot dat je niet goed weet wanneer je behoefte hebt aan zoetigheid. Een dagboekje bijhouden van wat je eet en onder welke omstandigheden je eet kan je wellicht helpen daar achter te komen en een alternatief te bedenken voor die moeilijke momenten (bijvoorbeeld fruit eten).

Meer weten over dit thema? Bekijk Eetgedrag
Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Deel dit artikel:
22 november 2010 | Laatst gewijzigd op 18 augustus 2022

Lees ook deze artikelen

‘Patiënten hebben behoefte aan regie’
Interview

‘Patiënten hebben behoefte aan regie’

Vermoeidheid, verdriet, angst, boosheid: de psychische klap van kanker trilt vaak nog lang na. Wat vooral helpt, is de regie over ...
Dit is de kracht van kou (voor je brein)
Branded content

Dit is de kracht van kou (voor je brein)

De dagen worden korter, de temperaturen lager. Niks mis mee, want bij kou gedijen we namelijk best goed. Dit is wat de wetenschap ...
‘Gewoon’ jezelf zijn
Artikel

‘Gewoon’ jezelf zijn

Thuis gedragen we ons anders dan op het werk. En onder vrienden zijn we anders dan bij familie. Dat herkent iedereen. Maar voelt j...
‘Gewoon’ jezelf zijn
Artikel

‘Gewoon’ jezelf zijn

Thuis gedragen we ons anders dan op het werk. En onder vrienden zijn we anders dan bij familie. Dat herkent iedereen. Maar voelt j...
Hoe leren acteurs zoveel lappen tekst uit hun hoofd?
Artikel

Hoe leren acteurs zoveel lappen tekst uit hun hoofd?

Breinjournalist Mark Mieras geeft antwoord op lezersaanvragen
Een workshop Familieopstellingen: ‘Je kunt heel sterke emoties krijgen’
Artikel

Een workshop Familieopstellingen: ‘Je kunt heel sterke emoties krijgen’

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Heleen Peverelli doet een workshop ...
7 vrijmoedige vragen aan Maxim Februari
Interview

7 vrijmoedige vragen aan Maxim Februari

Elke maand trekt een bijzondere persoonlijkheid een aantal kaarten uit een stapel intieme vragen en geeft antwoorden die er niet o...
Minder koolhydraten, minder alzheimer? Even checken
Kort

Minder koolhydraten, minder alzheimer? Even checken

We eten te veel koolhydraten, die makkelijk verteren, en te weinig eiwitten, die trager verteren. Daardoor vertoont ons bloed voor...
7 vrijmoedige vragen aan Wilfried de Jong: ‘Ik vind het niet erg dat je ziet wie ik ben’
Interview

7 vrijmoedige vragen aan Wilfried de Jong: ‘Ik vind het niet erg dat je ziet wie ik ben’

Hij wordt 60, dus er is meer haast en drift om dingen te doen en zichzelf te bewijzen. Die doodsmak van zes meter heeft hem niet v...
Afval-valkuil 6: cravings in de avond
Artikel

Afval-valkuil 6: cravings in de avond

Hoogleraar preventie Ingrid Steenhuis, specialist in eetgedrag, loodst ons om de psychische valkuilen van het afvallen heen.
5091