Na het eten, als de dag voorbij is en je eindelijk even een moment voor jezelf hebt, schreeuwt vaak die kast met lekkers. Een koekje, of een oud paaseitje desnoods, geeft het leven toch een beetje meer glans.

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Wie minder wil snoepen kan avonden lang nadenken over de chocola die nog ergens zou moeten liggen, of wat er eventueel gebakken kan worden met wat er in huis is. Doodvermoeiend, dat obsessieve gedoe. Gaat dat smachten naar iets lekkers ooit weg?

Je moet ervaring opdoen

‘Hunkering komt, maar gaat ook weer,’ legt Steenhuis uit. ‘Dat kun je pas gaan merken als je af en toe níet aan de hunkering toegeeft. Steeds als je dat toch doet, wordt de koppeling weer gemaakt tussen toegeven en beloning.

Hoe vaker het lukt níet toe te geven, hoe makkelijker het wordt ook een volgende keer de verleiding te weerstaan. Dan kom je in een positieve spiraal.’

Het wordt echt beter

En als je die spiraal nog niet bereikt hebt? Steenhuis: ‘Tot het zover is, helpt afleiding: je tanden gaan poetsen, gaan wandelen, in bad gaan liggen. Zie het als een manier om op te starten – het wordt echt steeds gemakkelijker.’

Heb je de smaak te pakken en wil je constructief aan de slag met een gezondere leefstijl  Volg dan de online training  die we ontwikkelden in samenwerking met Ingrid Steenhuis.

Verder lezen? Afval valkuil 1: lekker eten is overal