Mediteren tegen pijn

Zenmeditatie, een meditatievorm waarbij beoefenaars hun aandacht richten op de ademhaling, leidt tot een dikkere hersenschors in hersengebieden die pijn verwerken. En belangrijker: die dikkere cortex gaat gepaard met een lagere pijngevoeligheid.

Training

Training Verminder je pijn – met hulp van je brein

 • Ontdek wat er in je brein gebeurt bij aanhoudende pijnklachten
 • Leer hoe je weer regie over je leven kunt krijgen
 • Bouw stap voor stap weer activiteiten op die het leven leuk maken
Bekijk de training
Nu maar
€ 55,-

Dat ontdekten Canadese onderzoekers toen ze een hete plaat tegen de kuiten van zeventien ervaren zenbeoefenaars hielden, en de reacties vergeleken met die van achttien leken. Na de pijntest volgde een hersen­scan. Hoe meer meditatie-ervaring mensen hadden, hoe dikker hun hersenschors; en hoe dikker de schors in pijngebieden, hoe lager de pijn­gevoeligheid. Mediteren tegen pijn dus.

Meditatietips voor beginners

 • Waar en wanneer?
  Begin met tien minuten per dag en bouw de meditatietijd langzaam iets op. Veel mensen doen het twee keer per dag een half uurtje, een keer voor het ontbijt en een keer voor het avondeten. Het is beter om niet na een maaltijd te mediteren, want dan ligt slaap op de loer. Kies een ruimte waarin u niet wordt gestoord – telefoon uit! – en waar het niet te warm is. U kunt ook mediteren in de trein of in de natuur.
 • Lichaamshouding
  Trek het liefst makkelijke kleding en zoek een goede houding. U moet kunnen ontspannen, zonder dat u in slaap valt. Neem bijvoorbeeld een stoel waarin u goed rechtop kunt zitten en leun niet tegen de rugleuning. Zet de voeten naast elkaar op de grond en laat uw handen op uw dijbenen rusten. Sluit uw ogen.
 • Concentratie
  Terwijl u normaal, ontspannen ademt, concentreert u zich op het gevoel van de lucht die uw longen in- en uitstroomt. U kunt bijvoorbeeld bij elke uitademing tot tien tellen. U kunt ook een mantra herhalen in uw hoofd. Er bestaan vaste mantra’s in verschillende tradities, maar u kunt ook uw eigen mantra gebruiken: kies een mooi woord of een prettige klank of uw eigen naam en herhaal deze van binnen.
 • Wees mild
  U zult regelmatig merken dat u toch aan de boodschappen denkt, of dat uw gedachten afdwalen naar dingen die u dwarszitten. Dat is niet erg. Neem uzelf dat niet kwalijk, maar ga gewoon rustig terug naar datgene waarop u zich concentreert. Deze imperfecties of zogenoemde ‘gedachte-intrusies’ kunnen volgens mensen met ervaring soms juist de grootste inzichten zijn. Beschouw meditatie als een vaardigheid waarin u zich oefent. Al na tien keer mediteren zult u merken dat uw concentratie is verbeterd.