Het mes-in-je-rug-gevoel psychologisch verklaard

Bedonderd. Bedrogen. In de steek gelaten. En je dacht nog wel dat je die ander kon vertrouwen. Waarom raakt verraad ons zo diep in de ziel?

Stel: je wordt ergens vals van beschuldigd. Een van je beste vrienden weet dat je onschuldig bent omdat hij erbij was. Maar hij houdt zijn mond en neemt het niet voor je op omdat hij er ‘liever niet in betrokken’ wil worden. Hoe zou je je voelen?

Dit waargebeurde voorbeeld is een typisch staaltje van verraad, zegt de gerenommeerde Canadese psycholoog Stanley Rachman, en zoiets kan verregaande psychologische gevolgen hebben. Rachman publiceerde onlangs een psychologische analyse van verraad waarin hij een aantal mensen beschrijft die bij hem aanklopten voor therapie. Een van hen is een 28-jarige man die de zojuist beschreven situatie meemaakte. ‘Het was al maanden na het juridische geschil en de beschuldiging was allang ingetrokken,’ schrijft Rachman. ‘De man zocht hulp omdat hij nog steeds gestrest was en voortdurend moest denken aan het verraad van zijn vriend. Hij kon zich niet concentreren op andere dingen, hij had een verstoorde slaap en was licht depressief.’

Waarom kan verraad ons zo verontrusten en zoveel pijn doen? En wat ís verraad precies?

Rachman omschrijft het als het gevoel dat je beschadigd bent door bewuste acties of het uitblijven van acties van een persoon die je vertrouwde en die je

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Macht maakt hypocriet

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Artikel

‘Rood = heet’

Lees verder
Artikel

Zo luistert iedereen

Lees verder
Artikel

Pas op voor ijdeltuiten

Lees verder
Artikel

Ja professor, goed professor

Lees verder
Artikel

… en deze keer écht!

Lees verder
Artikel

Wat zou u doen?

Lees verder