Vroege vogels zijn in het voordeel. Hoe vroeger je ’s ochtends fit wakker wordt en hoe vroeger op de avond je slaperig wordt, hoe beter je negatieve gedachten kunt bijsturen. Denk aan een gedachte als ‘niemand vindt me leuk’ vervangen door ‘er zijn genoeg mensen die me wel leuk vinden’ – een handige truc om jezelf beter te voelen.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Vroege vogels zijn ook assertiever, wat beschermt tegen allerlei psychische problemen. Hun ritme sluit beter aan op het ritme van onze samenleving, waardoor ochtendmensen beter functioneren.

Nachtuilen komen er minder goed vanaf. Zij hebben de neiging om gevoelens te onderdrukken, waardoor ze vatbaarder zijn voor depressie, een laag zelfververtrouwen en een verminderd sociaal functioneren. Ze zijn ook minder assertief en hebben negatievere gedachten óver gedachten (bijvoorbeeld: ‘piekeren is ongezond’).

Volgens de onderzoekers krijgen avondmensen te weinig slaap, omdat onze samenleving is ingericht op vroeg opstaan. Door hun ‘sociale jetlag’ zijn avondmensen overdag simpelweg te moe om optimaal te kunnen functioneren.

Circadian typology is related to emotion regulation, metacognitive beliefs and assertiveness in healthy adults, PLOS ONE, maart 2020