8x vertragen

1. Een diep gesprek

‘Wat doe je tegenwoordig?’ Die vraag zou je niet moeten stellen, vond schrijver Oscar Wilde. ‘Wat denk je tegenwoordig?’ is volgens hem interessanter. Is het niet eigenaardig dat we bij een eerste ontmoeting praten over wat we doen in plaats van over wie we zijn?

Meer leven, minder doen

Meer leven, minder doen

Als het aan Tony Crabbe ligt, schrappen we het woord ‘druk’ uit ons woordenboek. Juist in mínde...

Lees verder

Eenvoudig gesteld bestaat het leven uit vier soorten activiteit: productieve activiteit; de innerlijke beleving van bedenken, verbeelden en overdenken; het aangaan en onderhouden van relaties en helpen van anderen; en tot slot rust en ontspanning.

Door ons wat minder te richten op de eerste, en wat meer op de laatste drie, kunnen we onze gesprekken verdiepen.

2. Lekker saai

In plaats van elk onproductief moment te vullen met een blik op de telefoon, is het helemaal niet zo gek je ook eens over te leveren aan de verveling. ‘Verveling wordt een staat van zoeken,’ zegt Heather Lench, psycholoog aan de Texas A&M University. ‘Omdat je geen voldoening vindt in wat je doet, zoek je naar iets dat die voldoening wel kan geven.’

Maar wanneer de tentakels van de verveling zich naar je uitstrekken om je tot activiteit te verleiden, kun je daar weerstand aan bieden. Laat dan je gedachten vrijelijk dwalen en stel je open voor inzicht en creativiteit.

3. Denkpauze

Onder de douche worden vaak de beste ideeën geboren – in dat korte moment van niet-produceren of -consumeren, waarop we onze gedachten de vrije loop kunnen laten. Dan, wanneer we in de ruststand staan, wordt het defaultnetwerk in ons brein actief.

Neuropsychiater Theo Compernolle noemt dit het ‘archiverende brein’: het slaat informatie op in je langetermijngeheugen en legt nieuwe associatieve verbindingen. Om z’n werk te kunnen doen, wacht dit deel van de hersenen altijd op een pauze, op een moment van ontspanning van het denkende brein, al is het maar een paar minuten.

Hoe vaardig ben je in mindfulness?
TEST
Doe de test »

Hoe vaardig ben je in mindfulness?

Op deze momenten van stilzwijgend contact met je eigen brein ontstaan je diepste inzichten.

4. Hersteltijd

Bij zijn studie naar de prestaties van topatleten zag fysiologisch wetenschapper Stephen Seiler een patroon: de beste atleten bleken niet alleen meer te trainen, maar ook meer te rusten. Prestatie is niet alleen gerelateerd aan activiteit, maar ook aan inactiviteit.

Zo doet Mikaela Shiffrin, Olympisch kampioen skiën, er alles aan om haar negen uur slaap per nacht te krijgen, plus een uurtje slaap overdag. Zij weet als geen ander dat rust dus juist níét roest. Door echt tijd te nemen voor herstel, verbeteren je prestaties.

5. Een goed boek

Lezen ontspant, toont een onderzoek door de universiteit van Sussex aan. Je kunt je stressniveau al met 68 procent verlagen door 6 minuten per dag te lezen. Volgens neurowetenschappers verbetert het bovendien je geheugen en het vermogen om analytisch te denken. En wie zich verliest in een roman, wordt daar ook nog eens empathischer van.

6. Koken met liefde

De hoeveelheid tijd die Nederlanders aan koken en eten besteden, is in een halve eeuw gedaald van zo’n twee uur naar twintig minuten per dag. En dat terwijl het veel kan opleveren om met aandacht de maaltijd te bereiden.

Je eet er lekkerder, gezonder en goedkoper door, aldus de Amerikaanse voedseljournalist Michael Pollan. En als je het samen doet, is het nog gezelliger ook.

Canadees onderzoek wees bovendien uit dat kinderen die geregeld helpen met koken meer vertrouwen hadden in hun vermogen gezonde keuzes te maken.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

7. Vertrouwen

Bij Google wilden ze weten in welk opzicht goed presterende teams zich onderscheiden van gemiddelde teams. De factor die het meest opviel, was: psychologische veiligheid, oftewel de mate van vertrouwen en menselijke verbondenheid binnen deze teams.

Vertrouwen vergroot je door relaties aan te gaan, door je te interesseren voor de persoon tegenover je. Toch komt het niet zo vaak voor dat we ruimte creëren om wat te kletsen, wat te lachen en elkaar beter te leren kennen.

8. Verbeelding

Een potje Rummikub, steentjes opduiken van de bodem van het meer, een verkleedfeestje met een thema. Door te spelen gaan we op in het hier en nu, we denken niet aan onze dagelijkse zorgen en geven onze verbeelding de ruimte. Maar het onbevangen spelen van vroeger doen we als volwassene steeds minder.

Jammer, want het vermindert stress, je kunt je emoties erin kwijt, het vergroot de creativiteit, geeft een gevoel van flow en maakt het leven lichter.