Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh onderzochten gegevens van 20.000 Schotse families. De gegevens waren oorspronkelijk verzameld in een langlopend onderzoek naar leefstijl, voeding en gezondheid. Nu keken de onderzoekers naar de invloed van genen (nature) en omgeving (nurture) in de kindertijd en in het volwassen leven van de proefpersonen.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Kans
Daaruit bleek dat de kans op overgewicht grotendeels genetisch is bepaald, maar deels ook wordt bepaald door de omgeving waarin iemand leeft. Wie samenwoont met een partner die overgewicht heeft, heeft meer kans om zelf ook te zwaar te worden. Maar mensen bij wie zwaarlijvigheid en morbide obesitas in de familie zit, lopen aanzienlijk minder kans om zelf te dik te worden als zij met een partner samenleven die slank is en een gezonde leefstijl heeft.

Vrienden met overgewicht
Een vergelijkbaar resultaat werd in 2007 ook gevonden door de Harvard-professoren Nicholas Christakis en James Fowler uit 2007. Uit hun research naar gezondheidsbevorderend versus ongezond gedrag bleek dat je gewicht sterk afhankelijk is van met wie je omgaat. Simpel gezegd: hoe meer vrienden met overgewicht je hebt, hoe groter de kans dat je zelf dik bent.

Christakis en Fowler verklaren dit vanuit de evolutie. We stemmen ons gedrag op elkaar af om de groepsvorming te versterken. Dat gebeurt onbewust. Zo blijkt uit hun onderzoek dat we meer eten wanneer we naast iemand zitten die veel eet.

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-
Bron: Pedigree- and SNP-Associated Genetics and Recent Environment are the Major Contributors to Anthropometric and Cardiometabolic Trait Variation, Chris S. Haley et. Al. , februari 2016, Journal of Plos Genetics