Anita Jansen: ‘Dikke mensen zijn veel impulsiever dan dunne’

Obesitas is een gedragsprobleem, stelt de Maastrichtse hoogleraar psychologie Anita Jansen. Dikke mensen hebben overeten aangeleerd. Toch is het volgens haar geen kwestie van eigen schuld, dikke bult: er zijn psychologische verschillen tussen dikkerds en de rest.

We zijn een land van dikkerds aan het worden. Bijna de helft van de volwassenen is te dik; 10 procent is zelfs zoveel te zwaar dat ze echt in de gevarenzone zitten.

Zorgelijk, vindt iedereen die zich met de volksgezondheid bezighoudt. Maar over de vraag waar die obesitas-epidemie vandaan komt, verschillen de meningen. ‘Het ligt aan de maatschappij,’ zegt de een, ‘onze hele omgeving is zo ingericht dat je haast wel dik móét worden.’ ‘Het is een medisch probleem,’ zegt de ander, ‘overgewicht hangt samen met aanleg en allerlei hormonale ontregelingen.’

Laten we wel wezen, zegt de Maastrichtse hoogleraar experimentele klinische psychologie Anita Jansen. Die fysieke ontregelingen zijn vooral een gevolg van overgewicht, en ondanks de alomtegenwoordigheid van snacks en snelwegen is meer dan de helft van de volwassenen nog altijd níét te dik. De oorzaak moet volgens haar dus vooral bij dikke mensen zelf worden gezocht. Haar stelling: obesitas is in de eerste plaats een gedragsprobleem.

Dat is een opzienbarende mening, die haar recentelijk op het verwijt kwam te staan dat ze een neoliberaal zou zijn; iemand die de verantwoordelijkheid voor problemen geheel bij het individu legt. Maar het leverde haar begin vorig jaar

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ziek luchtje

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Anorexia begint in de baarmoeder

Lees verder
Interview

Hersenonderzoeker Roshan Cools: ‘Laat je eens wat vaker afleiden’

Lees verder
Artikel

Anorexia door autisme?

Lees verder
Kort

19% van de Britse studentes heeft een eetstoornis

Lees verder
Advies

Ik ben bang om aan te komen als ik stop met roken

Lees verder
Artikel

Psychologie van het eten

Lees verder