Tarzan en Jane zijn nog springlevend

De traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen lijkt nog diep verankerd. Volgens twee recente onderzoeken werkt dat zelfs door in ons seksleven: Mannen gebruiken vaker erectiepillen wanneer hun vrouw hoofdkostwinner is. Dat ontdekten Deense onderzoekers toen ze het medicijngebruik en de salarisgegevens van de complete Deense bevolking naast elkaar legden. Het effect treedt al op […]

De traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen lijkt nog diep verankerd. Volgens twee recente onderzoeken werkt dat zelfs door in ons seksleven:

Mannen gebruiken vaker erectiepillen wanneer hun vrouw hoofdkostwinner is. Dat ontdekten Deense onderzoekers toen ze het medicijngebruik en de salarisgegevens van de complete Deense bevolking naast elkaar legden. Het effect treedt al op als het inkomensverschil vrij klein is. Vrouwen die meer verdienen dan hun partner slikken weer meer middelen tegen slapeloosheid en angsten. De sociale norm dat de man de hoofdkostwinner is, zit volgens de onderzoekers dus nog steeds in ons hoofd, al -gedragen we ons er niet meer naar. En afwijken van die norm gaat gepaard met psychologische en seksuele kosten.

Verricht de man in een relatie ‘vrouwelijke’ huishoudelijke taken, dan heeft het stel minder vaak seks. Dat kwam naar voren uit onderzoek onder 4500 Amerikaanse heterostellen. Koppels waarvan de man typisch ‘mannelijke’ taken verricht, zoals de auto wassen, rekeningen betalen en de heg snoeien, hebben juist weer vaker seks. Volgens de onderzoekers is dit een aanwijzing dat de traditionele uitvoering van sekserollen lustopwekkend kan werken.

Egalitarianism, housework, and sexual frequency in marriage, American Sociological Review, februari 2013

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik zoek vrouwvriendelijke erotische boeken

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Na een lange werkdag ben je misschien te moe om voor te lezen. Toch is er wat voor te zeggen om dat ...

Lees verder
Artikel

Ellen Laan: ‘Seks wordt zwaar overschat’

Lees verder
Advies

Affaire met getrouwde man kost me mijn zelfvertrouwen

Lees verder
Advies

‘Wat moet ik doen? Hij wil niet stoppen met andere vrouwen’

Lees verder
Interview

Onderzoekster Emily Nagoski: ‘Op seksgebied willen we zo normaal mogelijk zijn’

Lees verder
Artikel

De onvolmaakte natuur

Lees verder
Advies

Wat maakt dat je je seksueel aangetrokken voelt?

Lees verder