De traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen lijkt nog diep verankerd. Volgens twee recente onderzoeken werkt dat zelfs door in ons seksleven:

Mannen gebruiken vaker erectiepillen wanneer hun vrouw hoofdkostwinner is. Dat ontdekten Deense onderzoekers toen ze het medicijngebruik en de salarisgegevens van de complete Deense bevolking naast elkaar legden. Het effect treedt al op als het inkomensverschil vrij klein is. Vrouwen die meer verdienen dan hun partner slikken weer meer middelen tegen slapeloosheid en angsten. De sociale norm dat de man de hoofdkostwinner is, zit volgens de onderzoekers dus nog steeds in ons hoofd, al -gedragen we ons er niet meer naar. En afwijken van die norm gaat gepaard met psychologische en seksuele kosten.

Verricht de man in een relatie ‘vrouwelijke’ huishoudelijke taken, dan heeft het stel minder vaak seks. Dat kwam naar voren uit onderzoek onder 4500 Amerikaanse heterostellen. Koppels waarvan de man typisch ‘mannelijke’ taken verricht, zoals de auto wassen, rekeningen betalen en de heg snoeien, hebben juist weer vaker seks. Volgens de onderzoekers is dit een aanwijzing dat de traditionele uitvoering van sekserollen lustopwekkend kan werken.

Egalitarianism, housework, and sexual frequency in marriage, American Sociological Review, februari 2013