Brody vroeg een groep mannen en vrouwen in een schriftje bij te houden hoe vaak ze seks hadden, en wat voor seks dat dan was: ging het om geslachtsgemeenschap of om andere technieken? Vervolgens bracht hij ze in een stressvolle situatie: ze moesten spreken voor publiek. Het bleek dat de mensen die geslachts­gemeenschap hadden gehad, tijdens hun toespraak het minst gespannen waren. Hun bloeddruk nam weliswaar even toe als ze het spreekgestoelte beklommen, maar deze keerde veel sneller terug naar het normale niveau dan bij mensen die andere vormen van seks hadden bedreven. De mensen die helemaal geen seks hadden gehad, bleken de hoogste bloeddruk te hebben tijdens hun presentatie.

Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Brody ontdekte dat het kalmerende effect van geslachts­gemeenschap minstens een week aanhoudt. Hij vermoedt dat het wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine, dat vrijkomt tijdens de coïtus.

Biological Psychology, januari 2006