Houden wij onszelf nog bij?

We leven te snel. Op ons werk proberen we tegelijkertijd de telefoon aan te nemen, een rapport te schrijven en te informeren naar de huiselijke perikelen van een collega. Maar ook in onze vrije tijd moeten we van alles tegelijk. Hoe snel leven wij eigenlijk vergeleken met andere landen? En worden wij ongelukkig van het jachtige bestaan?

Snelheid van leven

Nog voor de wekker gaat springt ze uit bed, grist haar kleren bij elkaar en terwijl ze een snelle douche neemt, stelt ze in gedachten de maaltijd voor die avond samen. Onderweg naar de auto propt ze haar kinderen een boterham in de mond, zet ze af bij de crèche en rijdt in vliegende vaart naar kantoor, ondertussen enige telefoontjes plegend met haar mobiele telefoon. Aangekomen op het werk checkt ze met haar jas nog aan haar e-mail, terwijl ze haar spullen bij elkaar zoekt voor de vergadering. Een willekeurige ochtend uit het leven van een gemiddelde Nederlander. We hebben haast, we moeten rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Vooral in de steden gaat het leven razendsnel.

Hoe snel leven wij eigenlijk, vroeg de Amerikaanse psycholoog Robert Levine zich af. En wat voor consequenties heeft het snelle leven voor ons welzijn? Steeds vaker worden stress, burn-out, depressie en egocentrisme aangewezen als de negatieve consequenties van onze haast. En steeds harder klinkt de roep om onthaasting, sabbatical years, downshifting en loungen op zondagmiddag. Is ons levenstempo inderdaad funest voor ons levensgeluk en onze gezondheid? En klopt het beeld dat wij hebben van zuidelijker volken die,

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Alles onder controle?

Opvliegerige baasjes, stille werkers en zorgzame moedertjes: in elke schoolklas komen ze voor. Elk p...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Artikel

Mindful hardlopen – zo doe je dat

Lees verder
Artikel

Zo herken je sportverslaving

Lees verder
Artikel

Familie van schizofrenen

Lees verder
Artikel

Zelfhulpboeken: vage beloften of effectieve therapie?

Lees verder
Artikel

Knipper met je ogen en verlies

Lees verder
Artikel

Bosbaden

Lees verder