Die sociale stress wordt een stuk minder door een training in zelfcompassie, stelt een Amerikaans onderzoeksteam. De psychologen lieten 105 proefpersonen een erkende sociale-stress-test afleggen: ze moesten een presentatie van vijf minuten houden voor een strenge, afstandelijke jury. Een deel van de proefpersonen had de vier voorafgaande dagen steeds kort gemediteerd op zinnetjes die de zelfcompassie vergroten.

Heb je een gezond stressniveau – of loopt je gezondheid gevaar?
TEST
Doe de test »

Heb je een gezond stressniveau – of loopt je gezondheid gevaar?

Dat had aantoonbaar effect: hun speeksel bevatte na de presentatie vooral beduidend minder van de stressmarker alfa-amylase. Volgens de onderzoekers duidt dat er vooral op dat ze zich minder bedreigd voelden door hun beoordelaars en beter konden omgaan met het feit dat ze geen controle hadden over de situatie.

Zelfcompassie betekent vriendelijk, niet-veroordelend naar jezelf kijken, juist op momenten dat je het moeilijk hebt of blundert.

Tips voor meer zelfcompassie:

  • Erken dat imperfectie en falen soms onvermijdelijk zijn – ook voor jou. Het leven gaat lang niet altijd zoals je wilt, maar dat zegt niets over je.
  • Erken dat je net als de meeste mensen bent, met vergelijkbare problemen, zwakke plekken en kwetsbaarheden als andere mensen.
  • Erken dat je geregeld negatieve gedachten heeft. Veroordeel die niet – maar wentel je er ook niet in.

Zou je minder hard over jezelf willen oordelen en meer zelfcompassie willen ontwikkelen? Volg de online training ‘Minder zelfkritiek, meer zelfcompassie’ van ­Psychologie Magazine in samenwerking met de Amerikaanse psychologe Kristin Neff. Leer jezelf accepteren, zowel je sterke als zwakke kanten.

Self-compassion training modulates alpha-­amylase (…), Psychoneuroendocrinology, april 2014