Woensdag 3 juni

‘Mama, ik heb het gevoel dat ik beter kan ademen.’ Ik denk even na over Quintens uitspraak. Jee, het is waar. Zijn astma-inhaler heeft de afgelopen paar maanden werkeloos in de la gelegen. Ik bespreek het heugelijke feit met Steven, die nu niet in het vliegtuig zit op weg naar veeleisende cliënten in verre oorden, maar gewoon aanwezig is tijdens het ontbijt. Hij zegt dat hij zelf ook veel beter kan ademen en bovendien veel minder last heeft van zijn allergie.

Geluksinstituut: ‘Nederlanders minder gelukkig door coronacrisis’

Geluksinstituut: ‘Nederlanders minder gelukkig door coronacrisis’

Nederlanders voelen zich minder gelukkig sinds de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de Eras...

Lees verder

Vliegtuigen

Het is woensdagochtend en Steven en ik besluiten de kinderen samen naar school te brengen – gewoon omdat het kan. Er staat een stevige zuidwester. Normaal gesproken scheren de vliegtuigen dan over het Vondelpark en kun je – als je snel bent – de piloten bijna aantikken. Op zo’n dag moet Quinten zijn handen over zijn oren houden om niet te bezwijken onder het lawaai. Maar vandaag is er geen enkel vliegtuig. De enige ‘herrie’ komt van een zwerm halsbandparkieten, die nog geen groepsverbod opgelegd heeft gekregen.

Normaal gesproken zouden we in onze overtocht van huis naar school óók minimaal twee keer van onze sokken zijn gereden door een opgefokte bestuurder in een leaseauto, die te laat is opgestaan en vindt dat alles en iedereen moet wijken zodat hij op tijd op zijn werk kan zijn. Het is ook niet ongebruikelijk om tijdens dezelfde overtocht verschillende keren uit te wijken om groepen dronken toeristen, die de neiging hebben net als je langsfietst hun evenwicht te verliezen, te ontwijken.

In balans

Als we bij school aankomen, is er geen oorverdovend getetter op het plein, maar zet iedereen zijn kind keurig af op straat, in stilte en de anderhalve meter afstand in acht nemend. In de afgelopen weken, sinds Quinten weer naar school gaat, zie ik hem opleven. Hij raakt met de dag meer in balans en in zijn hum. Hij voelt zich zelfs zo goed, dat hij sinds drie dagen weer voldoende concentratie heeft om te tekenen. Ook de juf was het opgevallen dat Quinten veel lekkerder in zijn vel zit. Toen ik haar van de week tijdens de buitengym even sprak, zei ze dat ze vermoedt dat hij veel baat heeft bij de tijdelijk kleinere klas van maar dertien leerlingen.

Steven en ik fietsen rustig naar huis. Eenmaal thuis kijk ik in mijn agenda. Helemaal leeg. Geen eindeloze rits afspraken en gejakker om op tijd te zijn bij de volgende. Ik heb voor het eerst in jaren tijd om even de krant te lezen.

Bruinvissen

Ik lees dat er een zeldzame groep vale gieren is gespot boven Nederland. Plots herinner ik me berichten van een paar weken geleden: er waren opvallend grote scholen bruinvissen gezien in de Noordzee – waarschijnlijk omdat ze geen last meer hebben van lawaaierige schepen. En een unicum: dartelende herten op het strand!

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Het lijkt wel of mens en dier gebaat zijn bij deze adempauze.

 

Dit was de laatste aflevering van Quinten in quarantaine.