Bewaar het bewijsmateriaal
Toegegeven, de tafel meteen afruimen staat een stuk netter. Maar wie niet te veel wil eten kan restjes en lege flessen juist beter laten staan. In een experiment waarin afgekloven kippenbotjes direct van tafel werden gehaald, aten proefpersonen een kwart meer dan bij wie de botjes bleven liggen. Voor die tweede groep bleef het ‘bewijs’ op tafel van wat ze al achter de kiezen hadden, en daardoor aten ze minder. De eerste groep moest ­vertrouwen op eigen maag en geheugen.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Rustiger met rood
De kleur van wijn beïnvloedt hoe gul we schenken. Door het gebrek aan contrast gieten we in heldere glazen zo’n 9 procent meer witte wijn dan rode. En het is maar beter om een glas neer te zetten al­vorens het bij te vullen: wie het intussen blijft vasthouden, schenkt 12 procent meer in.

Uit het oog, uit het hart
Simpelweg de zichtbaarheid van eten stimuleert dat we het pakken – ook al was dat niet eens onze bedoeling. Dat bewees Wansink toen hij potten met chocolaatjes op de bureaus van universiteitsmedewerkers zette, soms glazen potten, soms ondoorzichtige. De potten van glas gingen bijna twee keer zo snel leeg. Het helpt dus om de schalen met eten af te dekken (en het blijft nog ­langer warm ook).

Groene groente op groen servies
Dat gerechten in dezelfde kleur als het bord ons verleiden tot meer eten, is ook in ons voordeel te gebruiken: van een groen bord eten we dus meer groente, en van salade in een groene schaal scheppen we lekker veel op. Gebruik het contrast-effect ook door te investeren in blauw servies. Blauw contrasteert met bijna elk soort eten. Daardoor lijken porties groter en eten we minder.

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Info: Brian Wansink, Slim by design; Mindless eating solutions for everyday life, William Morrow, circa $ 17,-,2014.
Bronnen o.a.:
• B. Wansink, Hap, slik, weg; waarom we altijd meer eten dan we denken of willen, Pearson, 2007
• B. Kahn, B. Wansink, The influence of assortment structure on perceived variety and consumption quantities, Journal of Consumer Research, 2004
• Walker, D. Smarandescu e.a., Hall full or empty: cures that lead wine drinkers to unintentionally overpour, Substance Use & Misuse, 2013
• B. Wansink, C. Payne, Counting bones: environmental cues that decrease food intake, Perceptual Motor Skills, 2007
• K. van Ittersum, B. Wansink, Plate size and color suggestibility […], Journal of Consumer Research, 2012
Christmas dinner will hit 4000 calories, www.metro.co.uk, december 2012