Zij deed aan de universiteit van Newcastle onderzoek naar sociale omgevingen die ‘dik maken’. Volgens haar komen vrouwen vaak aan en vallen mannen af wanneer een stel gaat samenwonen. Haar verklaring daarvoor is dat mannen meestal slechtere eetgewoonten hebben en meer junkfood in huis halen. En als het eenmaal in huis is, is het moeilijk te weerstaan. Vrouwen proberen doorgaans juist gezonder te eten, en daar profiteert de man dan weer van.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Maar niet alleen partners, ook vrienden en zelfs vage bekenden hebben invloed op ons gewicht. Sociaal wetenschappers Nicholas Christakis en James Fowler ontdekten dat iemands netwerk een onvermoede rol speelt bij obesitas: gezette mensen hebben vaker vrienden die te zwaar zijn, en vrienden-van-vrienden die te zwaar zijn, en vrienden-van-vrienden-van-vrienden die te zwaar zijn.

Voor een deel is dit een kwestie van gedragsimitatie, zeggen de onderzoekers. En daarvoor hoeven we die ander trouwens niet eens te kennen, wijst onderzoek aan de Nijmeegse Radboud Universiteit uit. Zien eten doet eten: als iemand in ons blikveld veel eet, eten we zelf ook meer.

We kunnen dus het hoofd buigen en zeggen dat het onze schuld niet is dat we zakken chips leegschransen, maar ook met deze kennis ons voordeel doen. Spreek bijvoorbeeld met huisgenoten af dat er doordeweeks geen zakken chips opengaan, dat ze niet standaard bakjes met lekkers op tafel zetten of elkaar geen snoep meer aanbieden of cadeau geven.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Help, mijn man is een slechte eter!

Ooit begonnen ze eendrachtig slempend, vretend en rokend aan hun relatie. Nu ze een gezin met kinderen zijn, tracht journaliste Eva Hoeke een gezond eetpatroon vol te houden terwijl man Marcel van Roosmalen chips en koekjes blijft inslaan. Ze schrijft erover in haar column.