Vraag vrienden recht op de man af hoe het nou écht met hun relatie gaat, en je krijgt verbazingwekkend vaak de volgende antwoorden:

Durf je je te binden in relaties?
TEST
Doe de test »

Durf je je te binden in relaties?

‘Eerlijk gezegd weet ik niet wat er echt in Esther omgaat.’

‘Als ik Anne aanraak, voel ik haar soms verstrakken.’

‘Rob heeft het zo druk met van alles, we doen bijna nooit meer iets leuks met elkaar. Als we naar de bioscoop gaan, valt hij in slaap!’

Vervolgens vertellen ze je droevig dat ze het gevoel hebben dat hun relatie langzaam maar zeker uit hun handen wegglijdt. Om je tot slot te vragen: ‘Wat is er toch met ons aan de hand? Wat denk jij: valt het tij nog te keren?’

Levensbehoefte

Dat geliefden lijden onder een gebrek aan intimiteit is geen wonder. Intimiteit – dat diepe gevoel van verbondenheid met iemand anders, waarin beide partners volledig zichzelf kunnen zijn – is een eerste levensbehoefte, een grondstof die we net zo hard nodig hebben als eten en drinken. Niet alleen uw relatie, ook ú gaat eraan onderdoor als intimiteit ontbreekt. ‘Eetgedrag, roken, sporten, stress, ons genenpakket, drugs, operaties: het heeft allemaal invloed op onze kwaliteit van leven, maar bij mijn weten is er geen enkele factor die zo bepalend is voor onze kwaliteit van leven, onze kans op ziekte en vroegtijdige dood als intimiteit,’ schrijft de Amerikaanse arts Dean Ornish in zijn boek Love & Survival.

Logisch: een intieme relatie sterkt ons wanneer we het moeilijk hebben, geeft ons de mogelijkheid om onze gevoelens te delen en daardoor te verwerken, en zorgt voor een grotere kans op overleving in tijden van nood. Toen we ter wereld kwamen, zijn we niet voor niets meteen een innige band aangegaan met onze vader en moeder, en ook daarna zijn we altijd blijven zoeken naar iemand bij wie we ons veilig en gekend voelden.

Intimiteit is een voorwaarde voor een goede relatie. Hoe meer intimiteit, hoe tevredener we zijn over onze relatie, zo kwam enige tijd geleden naar voren uit Amerikaans onderzoek. Des te zorgwekkender is het dat veel mensen vandaag de dag een gebrek ervaren aan intimiteit met hun partner. Werk, kinderen, vrienden, hobby’s en sport vragen allemaal tijd en aandacht. Steeds meer avonden van de week worden in beslag genomen door afspraken zonder de ander. En als de een in het weekend samen lekker wil gaan klussen in huis, zou de ander juist het liefst een strandwandeling maken om uit te rusten. Je drijft steeds verder uit elkaar, totdat je je afvraagt: delen we eigenlijk nog wel genoeg?

Log in om verder te lezen.