De vraag

Mijn partner wil niet praten

Dag Ursela,
Mijn partner wil niet praten en dat vind ik essentieel voor een relatie. Ik voel dat ik mijzelf tekort doe. Hij is heel lief maar wil eigenlijk alleen maar met rust worden gelaten en zeker niet praten over onze relatie.
Groeten van Wobkeboy

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Wobkeboy,
Jouw gevoelens zijn heel begrijpelijk. Want praten met je partner is heel essentieel. Met elkaar in gesprek blijven behoort immers tot één van de succesfactoren van een goede relatie. Het is dan ook heel terecht dat je je daarvoor wilt inzetten. Helaas ben je daarin de enige, je partner wil alleen maar met rust gelaten worden.

Iets wat mij sterk intrigeert. Iets wat bij mij de vraag oproept ‘waar komt die houding vandaan’.

  • Verkeert jouw partner mogelijk in een problematische situatie, waardoor hij de energie daarvoor niet kan opbrengen?
  • Is jouw partner misschien überhaupt geen prater?
  • Hebben jullie het thema ‘relatie’ eventueel al zo ‘doodgepraat’ en/of zijn de emoties zo hoog opgelopen dat hij een aversie tegen dat onderwerp heeft ontwikkeld?

Wat er ook achter dat met ‘rust laten’ schuilgaat, het is belangrijk dat jouw partner de waarde van een goed gesprek gaat inzien. En dat hij jou daarin tegemoetkomt. Niet alleen maar om jou een plezier te doen, maar ook vanwege het constructieve belang voor jullie relatie. Om daarmee een begin te maken zou je bijvoorbeeld kunnen voorstellen één uur per week, tijdens een ontspannen etentje, jullie gevoelens/wensen ‘op tafel te leggen’. Eén afgebakend uur waarin jullie in een prettige, niet verwijtende sfeer met elkaar spreken, één uur waarin jouw partner zich op zijn gemak gaat voelen (voor het geval dat nodig mocht zijn).

Wie weet kun je wel een ritueel van jullie ‘relatiebesprekingstijd’ maken en lukt het jou, indien wenselijk, het aantal minuten daarvoor op te voeren. Doe jezelf in ieder geval niet tekort, want dat heeft vroeg of laat toch een averechtse uitwerking. Óf, je zou al zo bewust de keuze moeten maken dat je je lieve vriend accepteert zoals hij is. Maar dát is iets waar alleen jij een uitspraak over kunt doen.

Wobkeboy, kijk eens of je de achtergrond van de houding van jouw vriend leert begrijpen, kijk hoe je daarop kunt inspelen. En vraag hem concreet zijn medewerking om zich actief voor jullie relatie ‘hard te maken’. Graag wens ik je daarbij veel succes!

Hartelijke groet,

Ursela van Stekelenburg

Neem ook een kijkje op de site van coach Ursela van Stekelenburg: www.cleverwise.com
Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo breng je slecht nieuws

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Artikel

Sleur sluipt er zomaar in

Lees verder
Artikel

Gewóón zeggen wat je wilt

Lees verder
Advies

Is hij de ware voor mij?

Lees verder
Advies

Niemand ziet mij staan

Lees verder
Advies

Al ruim 12 jaar ben ik (40) vrijgezel

Lees verder
Artikel

Gesprekstips van het brein

Lees verder