Waar blijft de ware?

En weer is het uit, al de zoveelste relatie die stukloopt. Stellen we misschien te hoge eisen aan een partner? Over realistische verwachtingen in de liefde.

Een potentiële partner moet grappig zijn, inspireren, er goed uitzien en een mooie carrière hebben. Hij of zij moet onze normen en waarden delen, leuk passen bij onze sociale kring en goed zijn in bed. Maar bovenal moet de ander een soulmate zijn, die Ene Ware.

Online training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

We hebben hoge verwachtingen van de liefde, stelt psychotherapeut en relatiedeskundige Esther Perel. Dat komt onder meer doordat we veel vrijer zijn in onze partnerkeuze dan vroeger. ‘

We hebben geen partner meer nodig om te overleven en daardoor heeft intimiteit een andere betekenis gekregen: geen economische, maar een innerlijke. De ander moet echt iets toevoegen aan ons leven,’ zegt ze tijdens een van haar online keynotes.
Bovendien hebben we meer te kiezen. We hoeven onze pijlen niet meer alleen op die ene leuke buurjongen te richten, maar swipen zo tien potentiële matches bij elkaar.
Ook singlecoach en psycholoog Meinou Lambeck merkt in haar praktijk dat apps als Tinder de datingmarkt hebben veranderd. ‘Uiterlijk is veel belangrijker geworden en dates lijken soms verdacht veel op een sollicitatiegesprek. Na de eerste date haken veel mensen alweer af. Ze geven zichzelf niet de kans om te ontdekken hoe leuk, grappig en lief de ander misschien is.’
Er zijn in Nederland ondertussen drie miljoen alleenstaanden en die groep groeit gestaag. Leggen we de relatielat te hoog? En zo ja, aan welke eisen moeten we blijven vasthouden en welke kunnen we beter loslaten?

Log in om verder te lezen.

auteur

Judith van Ankeren

» profiel van Judith van Ankeren

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Jaloerse partner doet narcist goed

Narcisten maken hun partner met opzet jaloers. Dat concluderen Amerikaanse psychologen uit onderzoek...

Lees verder
Advies

‘Ik voel me altijd schuldig over alles’

Zolang ik me kan herinneren, voel ik me schuldig. Hoe kom ik hier vanaf?

Lees verder
Interview

Zo herken je een gaslighter

Lees verder
Advies

Ik ben verlegen bij vrouwen

Lees verder
Artikel

Ze zijn niet anders

Lees verder
Recensie

Boekentip: ‘Ik zie u graag’

Lees verder
Artikel

Een ruzie-vrije vakantie

Lees verder
Advies

Mijn vriend staat nog steeds op een datingsite

Lees verder