Je aannemer zou deze week de badkamer afmaken, maar laat niets van zich horen. Je partner luistert niet naar wat je vertelt, een vriend(in) zegt telkens op het laatste moment af en je leidinggevende lijkt je harde werk niet eens op te merken.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Hoewel het op het eerste gezicht vaak om kleine ergernissen gaat, zit dit soort ‘sociaal gedoe’ veel mensen enorm dwars, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine in samenwerking met Anne de Jong, coach en auteur van het pas verschenen boek De geluksroute.

Sociaal gedoe

Van de ruim 1800 mensen – voornamelijk vrouwen – die we een vragenlijst voorlegden via social media, heeft ruim tweederde op dit moment last van dit soort sluimerende frustraties, ergernissen of conflicten. En die blijven nogal eens onuitgesproken: driekwart van de mensen met ‘gedoe’ gaat piekeren en praat of roddelt erover met anderen. Iets meer dan de helft gaat (uiteindelijk) het gesprek aan met de persoon in kwestie.

Psycholoog en coach Anne de Jong merkt in haar praktijk vaak dat mensen een eerlijk gesprek aangaan heel spannend vinden: ‘Het maakt kwetsbaar. Je geeft de ander een inkijkje in je hoofd en hart, met het risico op een negatieve reactie.’ De angst dat dit gebeurt, wordt samen met ‘niet van conflicten houden’ en ‘niet moeilijk willen doen’ het vaakst genoemd als reden om maar gewoon niets te zeggen. Daarnaast denken we dat het ‘toch geen zin heeft’ omdat er niet naar wordt geluisterd.

Volgens Anne De Jong ontstaan dat soort negatieve associaties en verwachtingen vaak door slechte ervaringen in het verleden: ‘Bijvoorbeeld doordat je ooit wel hebt geprobeerd om je uit te spreken over iets wat je dwarszat, maar het deksel op je neus kreeg. Dan denk je de volgende keer al snel: laat maar. Ook heeft lang niet iedereen van huis uit even goed geleerd om zich te uiten.’

Log in om verder te lezen.