Als we Linda de Mol mogen geloven, had dit stuk beter ongeschreven kunnen blijven. De hoofdredacteur van Linda vindt het onderwerp niet sexy en tot de verbeelding sprekend, zei ze een jaar geleden bij Pauw & Witteman. Het leverde een fikse rel op, vooral door het vieze gezicht dat ze erbij trok. En een paar maanden later alsnog een stuk over de overgang in haar maandblad. Een bescheiden artikel met als kop: Het ­gevreesde o-woord.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Want bang, dat is wat een vrouw hoort te zijn voor de overgang. Bang voor dat verlies aan vruchtbaarheid, aan schoonheid, aan decorum. In onflatteuze zweetuitbraken slipt ze haar laatste, niksige decennia in. Seksloos en overbodig.

Gelukkig valt er vrolijker nieuws te melden over de overgang. Onderzoek toont aan dat het bij de meeste vrouwen helemaal niet het zwarte gat is dat de media er bij gebrek aan serieuze aandacht van hebben gemaakt.

En aan de vervelende symptomen die er voor veel vrouwen wél bij horen – laten we daar niet over liegen – valt goed iets te doen. Dat is de boodschap van de Britse psychologen Myra Hunter en Melanie Smith. Ze hebben de afgelopen jaren een methode ontwikkeld waarmee vrouwen met overgangsklachten in vier weken

Log in om verder te lezen.