Mijn partner is verliefd op een ander

 1. Je hebt een vermoeden maar weet het nog niet zeker

  Behalve als je in het verleden vaak bent bedrogen en daardoor extreem achterdochtig bent, is het meestal zo dat je vermoedens kloppen. Je partner vertoont dan waarschijnlijk signalen van verliefdheid, zoals heel vrolijk en opgewekt zijn. Daarnaast kan hij of zij je ontwijken en niet meer intiem met je willen zijn. Confronteer je partner zo snel mogelijk met je vermoeden.

 2. Je partner bekent verliefd te zijn op een ander

  Probeer nuchter te blijven als je partner deze gevoelens aan jou kenbaar maakt. Bedenk dat dit iedereen kan overkomen. Probeer er samen achter te komen waardoor je partner deze gevoelens heeft en wat jullie ermee kunnen doen. Wil je partner bij je weg voor de ander, of wil hij of zij jou op de hoogte stellen om jullie relatie te beschermen?

 3. Wat als je partner al is vreemdgegaan

  Ook al ben je woedend, verdrietig en teleurgesteld, probeer rustig te blijven en erover te praten. Zoek uit waarom je partner is vreemdgegaan en of jullie door willen gaan met de relatie. Als jullie de draad weer willen oppakken, helpt het niet om het vreemdgaan te negeren en er niet meer over te praten. Het moet onderwerp van gesprek blijven zolang het dwarszit. Lees voor uitgebreid advies de tips voor bedriegers en bedrogenen.

Ik ben verliefd op een ander

 1. Bepaal de kwaliteit van je huidige relatie. Worden je behoeftes bevredigd, of kom je aandacht of andere dingen tekort? De verleiding is groter als er iets mist. Een gelukkige relatie bevat vijf belangrijke bouwstenen: aandacht, acceptatie, respect, waardering en vrijheid. Ook ontrouw is gebaseerd op deze vijf bouwstenen en niet puur op lust en seks, wat vaak gedacht wordt.
 2. Ben je gelukkig met je partner? Probeer dan je gevoelens voor de ander in perspectief te plaatsen. Bedenk dat dit iets is dat iedereen kan overkomen. Verleidingen zijn er altijd en de mens is niet monogaam aangelegd. Probeer de positieve energie die de verliefdheid je geeft, te investeren in je eigen partner. Ga bijvoorbeeld extra veel leuke dingen doen samen.
 3. Bespreek je gevoelens voor de ander met je partner. Dit is in de praktijk natuurlijk moeilijk, maar wel belangrijk. Je partner op de hoogte stellen kan de intimiteit zelfs vergroten. Het beste is om het gesprek zo snel mogelijk te voeren, dan wordt de derde persoon namelijk minder interessant. Als je je gevoelens geheim houdt, gaan ze een eigen leven leiden en wordt het nog spannender.
 4. Geef niet te snel toe. Tegenwoordig is het voor veel mensen makkelijk om vreemd te gaan of hun partner te verlaten als het tijdelijk niet mee zit. Ook als de spanning ervan af is, raken mensen op hun relatie uitgekeken. Stel altijd jezelf de vraag: ‘Als straks de vlinders weg zijn, is dan een relatie met de ‘nieuwe persoon’ beter dan de relatie die ik nu heb?’

Meer lezen?