1. Bepaal de kwaliteit van je huidige relatie. Worden je behoeftes bevredigd, of kom je aandacht of andere dingen tekort? De verleiding is groter als er iets mist. Een gelukkige relatie bevat vijf belangrijke bouwstenen: aandacht, acceptatie, respect, waardering en vrijheid. Ook ontrouw is gebaseerd op deze vijf bouwstenen en niet puur op lust en seks, wat vaak gedacht wordt.
  2. Ben je gelukkig met je partner? Probeer dan je gevoelens voor de ander in perspectief te plaatsen. Bedenk dat dit iets is dat iedereen kan overkomen. Verleidingen zijn er altijd en de mens is niet monogaam aangelegd. Probeer de positieve energie die de verliefdheid je geeft, te investeren in je eigen partner. Ga bijvoorbeeld extra veel leuke dingen doen samen.
  3. Bespreek je gevoelens voor de ander met je partner. Dit is in de praktijk natuurlijk moeilijk, maar wel belangrijk. Je partner op de hoogte stellen kan de intimiteit zelfs vergroten. Het beste is om het gesprek zo snel mogelijk te voeren, dan wordt de derde persoon namelijk minder interessant. Als je je gevoelens geheim houdt, gaan ze een eigen leven leiden en wordt het nog spannender.
  4. Geef niet te snel toe. Tegenwoordig is het voor veel mensen makkelijk om vreemd te gaan of hun partner te verlaten als het tijdelijk niet mee zit. Ook als de spanning ervan af is, raken mensen op hun relatie uitgekeken. Stel altijd jezelf de vraag: ‘Als straks de vlinders weg zijn, is dan een relatie met de ‘nieuwe persoon’ beter dan de relatie die ik nu heb?’

Meer lezen

 

Blanca van den Brand

Blanca van den Brand is psycholoog en begeleidt stellen met relationele en seksuele problemen.

Bekijk profiel