Julia Onken over vreemdgaan

Een in Nederland relatief onbekende auteur op het gebied van de zelfhulp, is de Zwitserse psycholoog Julia Onken. Zij schreef drie boeken over achtereenvolgens de overgang, man-vrouwrelaties en vreemdgaan en in het Duitse taalgebied werden bijna 400.000 exemplaren verkocht. Deze boeken zijn in Nederland verschenen onder de titels De vuurtekenvrouw, Spiegelbeelden en Vreemdgangers.

Julia Onken laat zich op deze terreinen kennen als een licht geëxalteerde dame die het leven ernstig neemt en kwistig met adviezen strooit, maar tegelijkertijd is zij gezegend met de nodige zelfspot. Haar boek over relaties begint met een onbenullige ruzie met haar eigen partner en als het gaat over de overgang en vreemdgaan, schroomt zij niet haar eigen wisselende gevoelens te beschrijven. In een luxueus hotel in Amsterdam vertelt zij dat deze persoonlijke noot bedoeld is om de afstand met de lezer te verkleinen. In Vreemdgangers vertelt zij bijvoorbeeld over haar hilarische gang naar een dieetgoeroe. Enkele dagen lang voedt zij zich met slechts een klein hoopje rijst, maar als de cursus wordt afgebroken omdat de cursusleidster ontdekt dat haar man vreemd gaat, weegt Onken twee ons zwaarder.

Onken wil hiermee laten zien dat zij geen supervrouw is en dat zij evenmin de waarheid in pacht heeft. Zij heeft dezelfde problemen als iedereen, maar door te laten zien dat zij in ieder geval een deel van de problemen heeft overwonnen, wil zij laten weten dat de lezer hetzelfde kan bereiken. Haar boeken volgen daarmee het stramien van een programma van de Evangelische Omroep. Eerst een berg ellende, dan

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Overspel overleeft hun relatie het?

Sylvia (40) bedroog haar echtgenoot Nico (44) maandenlang met een andere man. Tijdens een turbothera...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Interview

5 spannende vragen over vreemdgaan

Lees verder
Artikel

Bedrogen vrouwen

Lees verder
Advies

Ik ga emotioneel vreemd

Lees verder
Advies

Mijn relatie met een getrouwde man maakt me kapot (2)

Lees verder
Artikel

Ontrouw? Overspel? Zo kun je je relatie redden!

Lees verder
Advies

Mijn man wil me niet aanraken

Lees verder