Is er iets mis met je relatie als je verliefd wordt op een ander?
Nee dat hoeft niet. Het kan in de beste relaties gebeuren. Hoe gek je ook bent op je partner, er kan altijd iemand voorbij komen die je aantrekkelijk acht of waar je zelfs verliefd op wordt. De kans is het grootst als er na jaren samenzijn enige routine is ontstaan en alle rollen vast liggen. Ook het hebben van kinderen zorgt vaak voor een verhoogde gevoeligheid. De aandacht en waardering van een charmante derde kan dan een heerlijke afleiding zijn van de dagelijkse verplichtingen en drukte. Je hoeft dan even geen ouder of partner te zijn, maar kunt bij die ander helemaal jezelf zijn.

(Even) stoppen met werken

(Even) stoppen met werken

Wie hard werkt, heeft nauwelijks tijd voor vragen over de zin van het bestaan. Doe ik wel wat ik wil...

Lees verder

Met wie ga je het snelst vreemd?
Met collega’s. Die zie je vaak, soms zelfs vaker dan je eigen partner. Je deelt veel dingen, zoals stress en deadlines, maar ook bedrijfsborrels en -uitjes. Dat zijn ook bijna altijd de gelegenheden waar het misgaat.

Wat bepaalt of je met elkaar doorgaat na overspel?
Vanzelfsprekend de kwaliteit van je relatie voor het vreemdgaan. Was die goed, dan is de kans groot dat een stel met elkaar door wil. Verder merk ik in mijn praktijk dat hoe langer de affaire geduurd heeft en intiemer die geweest is, hoe moeilijker het is om te vergeven. Daarnaast vinden veel mensen het minder erg als hun partner het zelf heeft opgebiecht, dan als hij of zij ‘betrapt’ is. Ook is het object van affectie belangrijk. Was het je beste vriendin of een onbekende voorbijganger? In het eerste geval voel je je twee keer bedrogen en dat is uiteraard veel moeilijker te verkroppen.

Hoe pak je de draad weer op na een affaire?
Besef allereerst dat het niet werkt om de affaire dood te zwijgen. Het vreemdgaan moet onderwerp van gesprek blijven zolang het (een van) de partners nog dwarszit. De partner die is vreemdgegaan moet langdurig bereid blijven erover te praten en te luisteren naar de bedrogen partner, hoe naar en zwaar dat ook is. Maar… de vreemdganger heeft ook een levensveranderende ervaring opgedaan. Ook hij of zij ervaart vaak hele heftige en verwarrende emoties. De kracht zit ‘m mijns inziens niet in het delen van details, maar wel van alle bijbehorende emoties. Van beide kanten.
Voor meer advies hierover: Lees de tips voor bedriegers en bedrogenen.

Kun je ontrouw voorkomen?
Jazeker. Er zijn twee dingen die je kunt doen om vreemdgang te voorkomen. Ten eerste blijvend op positief-constructieve wijze investeren in je eigen relatie. Als je voldoende aandacht, acceptatie, respect en waardering krijgt en vrijheid hebt binnen je eigen relatie, is de kans dat je vreemd zal gaan een stuk kleiner. Je hebt dan namelijk alles al wat je hart begeert.

Hoe liefdevol leef je?
TEST
Doe de test »

Hoe liefdevol leef je?

Ten tweede zijn openheid en transparantie heel belangrijk. Als je vroegtijdig je partner durft te vertellen over de ontluikende verliefdheidsgevoelens voor een ander, verkleint dat de kans dat je er ook daadwerkelijk iets mee wilt gaan doen. In dit geval betekent ‘delen’ ook vaak ‘helen’.

Meer lezen?

Ik ben verliefd op een ander, wat nu?
Mijn partner is verliefd op een ander, wat nu?
Tips voor bedriegers en bedrogenen