Ontrouwe mannen zijn fouter

Overspelige mannen zijn meer in overtreding dan overspelige vrouwen, vindt de moderne Nederlander; een omkering van de ouderwetse dubbele moraal. Behalve als zo’n man erg aantrekkelijk is – dan kan-ie er ook niet veel aan doen.

Nederlanders zijn ruimdenkend, geëmancipeerd en tolerant. Zeker wat betreft relaties en seksualiteit. Tenminste, dat vinden we zelf. Maar is dat echt zo? Worden mannen die een slippertje maken, daar net zo hard op afgerekend als overspelige vrouwen?

De klassieke dubbele moraal stelt dat overspel altijd wordt afgekeurd, maar dat dit in nog sterkere mate geldt voor vrouwelijke schuinsmarcheerders. Mannen ‘zijn immers zo’, terwijl overspelige vrouwen niet deugen. Evolutionair psychologen verklaren dit uit het feit dat mannen nooit zeker kunnen weten dat het kind dat hun partner baart, inderdaad hun kind is. Ze lopen het risico om het kroost van een andere man op te voeden, en aangezien dit kostbaar is – zowel in termen van investeringen als in termen van reproductief succes – wordt overspel door vrouwen hard veroordeeld. De wetgeving was tot in de vorige eeuw zelfs op dit principe gebaseerd: het vreemdgaan van een vrouw was zonder meer een reden voor echtscheiding, terwijl het omgekeerde niet het geval was. Deze dubbele moraal geldt in veel landen trouwens nog steeds. In Afghanistan bijvoorbeeld is overspel door een vrouw reden om haar te stenigen, terwijl het bij mannen door de vingers wordt gezien.

Scheve verhoudingen

Met het onderzoek dat u in

Log in om verder te lezen.
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Kunt u ontrouw vergeven?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Advies

Mijn man ging vreemd met een personeelslid

Lees verder
Artikel

Julia Onken over vreemdgaan

Lees verder
Advies

Mijn man had een relatie in het buitenland

Lees verder
Interview

Geheim – ‘Ik had een affaire met mijn baas’

Lees verder
Artikel

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Lees verder
Advies

Hoe reageer ik op mijn overspelige man?

Lees verder