De vraag

Ik heb een relatie – maar verlang naar intimiteit met andere vrouwen

Hallo Gertjan,
Ik ben een man van 24 en heb nu 1 1/2 jaar een relatie met een lieve vrouw.

Al vanaf het begin merk ik dat ik behoefte heb aan aandacht van andere vrouwen. Ik vind het leuk om te flirten en ga daar soms een beetje te ver in door. Mijn vriendin is niet jaloers en vertrouwt mij voor 100%. Ze geeft me dan ook de vrijheid om normaal met andere vrouwen om te gaan. Ik vind dit erg moeilijk en blijf behoefte hebben aan intimiteit met andere vrouwen. Soms denk ik dat ik te jong aan een relatie begonnen ben.

Ik ben 2 jaar geleden naar een psycholoog geweest die me heeft geholpen de relatie met mijn ex te verwerken. Ik heb 3 jaar een relatie met haar gehad en ik was behoorlijk van slag toen het uitging. Ik had een negatief zelfbeeld en had overgewicht. Ik had toentertijd ook geen vrienden en speelde voornamelijk computerspellen.

Toen het uitging met mijn ex was ik enorm gemotiveerd om te veranderen en ik heb mezelf op verschillende manieren uitgedaagd – en met succes. Ik kreeg in het verleden nooit aandacht van vrouwen en toen ik aan mezelf ging werken ging dit steeds beter. Ik genoot van de aandacht die ik kreeg. Dit heeft een jaar geduurd waarna ik mijn vriendin kreeg.

Ik zie een goede toekomst met haar maar ik vind het erg vervelend dat ik nog zoveel behoeftes heb die ik niet goed weg kan stoppen. Deze behoeftes zijn eigenlijk alleen maar gebaseerd op lust.

Ik zit nu te twijfelen of ik het uit moet maken, of dat ik door moet gaan met de relatie waarin ik ook gelukkig ben. Ik wil haar niet kwijt maar ik doe haar pijn door telkens met andere vrouwen bezig te zijn.

Groeten,
Max

Het advies

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Hallo Max,
Dank voor je vraag, met veel belangrijke informatie en ook al een deel van de oplossing (al zie je dat zelf misschien nog niet).

Om te beginnen zijn je verlangens helemaal herkenbaar, en echt niet alleen voor jonge mannen. Het is leuk en vitaal om aandacht van vrouwen te krijgen, dat zet de verbeelding in werking, je lijf gaat wat meer hormoon aanmaken en al snel voel je onrust en een vage dadendrang. Het is makkelijk om te gaan denken dat, in jouw woorden, dit ‘behoeftes zijn die eigenlijk alleen maar gebaseerd zijn op lust’. Die betekenisgeving ligt voor de hand maar is niet noodzakelijkerwijs juist, en het is al helemaal geen betekenisgeving die je helpt tevreden te zijn met wat je hebt. Je bent bereid je relatie er voor op te geven.

Het staat je natuurlijk volkomen vrij alleen te gaan leven en een paar jaar los te gaan, je zult dan leuke en minder leuke ervaringen opdoen, je ego een beetje oppoetsen met de aandacht van vrouwen, misschien ook meer gaan lijden onder je seksuele onrust.

In je vraag leg je een belangrijk verband tussen aandacht van anderen en een negatief zelfbeeld. Als je een tijdlang slecht over jezelf gedacht hebt, te dik bent geweest en tijd hebt verpest met games, is het heerlijk om weer positieve aandacht te krijgen. Meer aandacht lijkt dan al snel beter, zeker als er een erotische sfeer omheen hangt en je er seksueel geprikkeld door wordt. De inmiddels ruim 700 mannen die ik behandeld heb voor seksverslaving, hebben allen die denkfout gemaakt: dat je via seks je negatieve zelfbeeld en gevoelens van leegte kunt veranderen. Zo ver ben jij nog niet, maar het advies aan jou is om actieve aandacht te geven aan zaken die je zelfbeeld versterken.

Zoek, creëer, initieer dingen waar je rustig en tevreden en trots van wordt. Doe maar eens wat experimenteel onderzoek: vergelijk het gevoel dat je krijgt als je je afwas aandachtig doet, of een uitgesteld klusje oppakt en afrondt, met het gevoel dat je hebt als je een kwartier naar een leuk meisje op een terras hebt zitten loeren. Het eerste is weinig spectaculair maar vervult een beetje, het tweede is spannend maar laat je achter met een gevoel van onrust en gemis.

Jezelf af en toe bekwamen in het herkennen van die kleine tevreden momenten in het hier en nu, is een vorm van goed voor jezelf zorgen – je versterkt je zelfbeeld (een beetje), in plaats van dat je leuke meisjes (of porno, of flirten of enzovoort) toestaat je zelfwaardering en gemoedsrust (een beetje) uit te hollen. Als je meer wilt lezen, zoek dan iets over mindfulness of de kracht van het nu; mijn boekje ‘Seksverslaving’ uit 2009 gaat specifiek over het verband tussen zelfbeeld en seksuele onrust.

Succes,

Gertjan van Zessen

Basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Al 7 jaar seks, maar geen relatie

Lees verder
Advies

Al 7 jaar seks, maar geen relatie

Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Verhaal

Het leven is kort – dus wat doe je ermee?

We weten allemaal dat we doodgaan. En toch handelen we daar meestal niet naar; we rommelen maar wat ...
Lees verder
Verhaal

Het leven is kort – dus wat doe je ermee?

We weten allemaal dat we doodgaan. En toch handelen we daar meestal niet naar; we rommelen maar wat ...
Lees verder
Artikel

21 kenmerken van een narcist

Sommige mensen lijken fantastisch, maar vallen in de praktijk tegen. We hebben het over narcisten. E...
Lees verder
Artikel

Het geheim van een goede relatie

Gelukkige stellen zijn niet perfect, ook zij maken ruzie. Maar volgens de Amerikaanse psycholoog Joh...
Lees verder
Artikel

Als je partner ernstig ziek is

Een ernstige ziekte verandert alles. Niet alleen het leven van de patiënt, ook dat van diens gelief...
Lees verder
Advies

Ik ging naar bed met zijn vriendin

Lees verder
Artikel

Relatie-APK voor jonge ouders

Hoe blij je ook bent met je kind, het ouderschap brengt wel veel druk en vermoeidheid met zich mee. ...
Lees verder
Interview

Geheim – ‘Ik had een affaire met mijn baas’...

In de aanloop naar haar huwelijk kreeg Eline (34) een affaire met haar baas. Toen werd ze zwanger. ...
Lees verder
4670