‘Dus mevrouw is vreemdgegaan en dan moet ík me leren beheersen?’ Steven verheft zijn stem. Zijn ogen schieten vuur. Als het had gekund, was er stoom uit zijn neusgaten gekomen.

5 spannende vragen over vreemdgaan

Wanneer loop je het meeste risico op overspel? En: met wie ga je het snelst vreemd? Relatietherapeut...

Lees verder

Anita ziet het kalmpjes aan. Ze haalt haar schouders op en zegt: ‘Zo komen we toch niet verder, lieffie?’ tegen haar man. Haar zelfbeheersing is buitengewoon irritant.

Als ik Steven was geweest, dan was ik nu uit het raam gesprongen van razernij. Maar Steven knijpt met beide handen in de stoelleuningen en blijft zitten waar hij zit.

‘Het is drie jaar geleden, schat,’ zegt Anita rustig en begripvol. ‘Jouw boosheid staat sindsdien elk gesprek in de weg. En die verhindert dat je je eigen aandeel in onze relatie ziet.’

‘O, dus nou is het mijn schuld dat jij met die eikel hebt liggen krikken.’

‘Nee Stefie, dat zeg ik niet. Maar kwam dat vreemdgaan soms uit de lucht vallen? Nee. De manier waarop jij oordeelt over mensen, over mij, bood me geen enkele ruimte meer. Ik kreeg geen lucht.’

‘Dus dat deed je met hem, hè? Lucht happen. Nou, volgens mij hapte je heel ergens anders in.’

Anita heft beide handen in de lucht en kijkt me wanhopig aan.

Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht te zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-

Een van de hardnekkigste mythes over vreemdgaan is dat het een symptoom is van een slechte relatie. In werkelijkheid ervaren bedriegers meestal geen enkel relatieprobleem als ze beginnen met hun overspel, maar als het vreemdgaan uitkomt, wijten ze hun gedrag aan de smetjes die op elke relatie zitten.

Bovendien voelen ze zich schuldig en ongemakkelijk tegenover de partner die ze bedriegen en dit vertalen ze achteraf in relatieproblemen. Ondertussen zien ze de comfortabele relatie met hun lover, voor wie ze geen geheimen koesteren, aan voor echte liefde.

‘Je hebt volkomen gelijk, Anita, als je zegt dat Stevens boosheid een gesprek tussen jullie in de weg staat,’ begin ik.

Tevreden lacht ze me toe. ‘Maar ja, jij gaat er niet over wanneer en hoe lang hij boos mag zijn.’ Haar glimlach verkruimelt.

‘Bovendien denk ik dat Steven ook gelijk heeft als hij zegt dat hij niet schuldig is aan jullie problemen.’ Nu kijkt ze boos weg.

‘Hèhè,’ zegt Steven, iets te hard.

‘Je moet ophouden met je vergissing in zijn schoenen te schuiven.’ Anita kijkt me niet aan, maar luistert wel. ‘Als je verantwoordelijkheid neemt voor wat je hebt gedaan, kan Steven zijn boosheid laten varen.’

Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

‘Maar dat héb ik gedaan,’ roept ze uit. ‘Ik heb al honderdduizend keer sorry gezegd. Wat wil hij dan nog meer?’ Nu komen er fictieve wolkjes uit haar neusgaten. Ik kijk naar Steven.

‘Ik wil dat je me troost,’ zegt hij tegen zijn vrouw, plotseling breekbaar. ‘En dat je naar me luistert als ik me rot voel.’

‘Als jíj je rot voelt? Wat dacht je van mij?’

Nu zwijgen ze allebei. Dat is een begin. Vertrouwen kan alleen terugkomen als geliefden ophouden elkaar verwijten te maken.

F. S. Pittman & T. Pittman Wagers, Teaching Fidelity, Journal of Clinical Psychology, 2005