Liever een minder knappe man: daarom!

In de dierenwereld hebben minder knappe mannetjes zo hun eigen methodes om aan een vrouwtje te komen: ze zijn liever en werken harder dan hun dominante soortgenoten. Ook bij mensen lijkt zoiets aan de hand.

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Dat geldt voor veel mannen in de dierenwereld. Hoewel vrouwtjes vaak kiezen voor sexy, grote, knappe, dominante, rijke en stoere mannen, kan bescheidenheid ook veel opleveren.

Bij brulkikkers zetten de dominante mannetjes het op een brullen om vrouwtjes aan te trekken. De dames houden van deze schreeuwlelijken, want hoe harder het gebrul, hoe groter de man en hoe groter zijn territorium. Jonge mannetjes hebben geen territorium en de wijfjes zien hen dan ook niet zitten. Toch hebben ze het niet zo slecht: ze kwaken niet en sparen dus energie, ze trekken geen vrouwtjes aan maar ook geen roofdieren en ze raken niet gewond bij gevechten met rivalen.

Ondertussen houden ze zich op in de buurt van een aantrekkelijke man en blijven verstopt in de schaduw. Als er een vrouwtje langskomt dat op weg is naar het brullende mannetje, lukt het hun soms toch om een paring te ‘stelen’.

Huisvriend wordt geliefde
Er is dus hoop voor ondergeschikte en minder knappe mannetjes. Ze kunnen compenseren voor hun schoonheidsfoutjes of gebrek aan fysieke kracht. In een bavianenmaatschappij zijn de meeste nakomelingen weliswaar van de alfaman, maar er lopen meer kindertjes rond van andere mannen dan je zou verwachten. Sommige ondergeschikte mannetjes ontpoppen zich tot goede vriend van een leuk vrouwtje, brengen lekkere hapjes, helpen met de zorg voor de kleintjes, vlooien en kroelen wat met haar en zorgen zo dat ze toch in de smaak vallen.

Door slim en zorgzaam te zijn, kunnen bescheiden en minder knappe mannen heel ver komen in de liefde. En als vrouwen slim zijn, doen ze er misschien wel goed aan om niet voor de knapste man te gaan. Hoewel zwaluwvrouwtjes vallen op knappe mannetjes met lange staarten, blijkt dat deze kanjers minder hard hun best doen, waardoor de vrouwtjes uiteindelijk veel harder moeten werken.

Ook bij mensen lijkt zoiets aan de hand. Uit een onderzoek door de Amerikaanse psycholoog James McNulty en zijn collega’s bleek dat mannen die aantrekkelijker zijn dan hun partner, minder steunend reageren op hun vrouw dan mannen die wat minder knap zijn.

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Erotiek aan de top

Mannen met macht hebben seksuele aantrekkingskracht op vrouwen, niet alleen in hun privé-leven, maa...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Artikel

Mooier in je hoofd

Lees verder
Kort

‘Doe mij maar een hond’

Lees verder
Artikel

Binnenkijken in het brein

Lees verder
Advies

Wat maakt dat je je seksueel aangetrokken voelt?

Lees verder
Column

Spiegelbeest: inlevingsvermogen

Lees verder
Artikel

Schoonheid komt van binnen

Lees verder