Onderzoekers van de San Francisco State University probeerden deze vraag te beantwoorden. Ze namen het mediagebruik, lichaamsbeeld en seksuele gedrag van 184 mannen onder de loep. Van de wasbordjes en breedgeschouderde torso’s die over het beeldscherm wandelen, bleken de mannen niet erg onder de indruk. Sterker nog: hoe vaker ze televisiekijken en hoe meer bladen ze lezen, hoe positiever mannen oordelen over hun eigen lichaamsbouw.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Wel ontdekten de onderzoekers dat mannen die meer mannenbladen, prime-time-televisie en muziekclips onder ogen krijgen, zich onzekerder voelen over hun lichaamsbeharing en zweet. Deze mannen vermijden ook vaker emotionele intimiteit en zeggen minder snel nee tegen onveilige seks – bekende gevolgen van onzekerheid bij mannen.

Volgens de onderzoekers is het resultaat te verklaren doordat er in de media heren van allerlei formaat te zien zijn; lichaamsbouw lijkt dus weinig relevant voor succes. Harige mannen met zweetplekken verschijnen daarentegen zelden positief in beeld.

Psychology Today, oktober 2006