Kleine geheugenwonders

Haalt uw 8-jarige graag herinneringen op aan zijn peuterjaren? Maak hem niet meteen uit voor fantast. Volgens drie Nieuw-Zeelandse psychologen valt namelijk niet elk kind ten prooi aan de gangbare childhood amnesia, ‘geheugenverlies van de kindertijd’. Het trio liet een aantal 2- tot 4-jarige kinderen spelen met de ‘Magische verkleinmachine’. Stopten ze er een object […]

Haalt uw 8-jarige graag herinneringen op aan zijn peuterjaren? Maak hem niet meteen uit voor fantast. Volgens drie Nieuw-Zeelandse psychologen valt namelijk niet elk kind ten prooi aan de gangbare childhood amnesia, ‘geheugenverlies van de kindertijd’.

Het trio liet een aantal 2- tot 4-jarige kinderen spelen met de ‘Magische verkleinmachine’. Stopten ze er een object in en bedienden ze daarna een hendel aan de zijkant, dan spuwde de machine aan de onderkant eenzelfde object uit, maar dan kleiner. Deze procedure werd zevenmaal herhaald, met verschillende dingen.

Na zes jaar werd het geheugen van de inmiddels 8- tot 10-jarigen getest: hoe gedetailleerd konden ze zich de gebeurtenis herinneren? Herkenden ze de destijds gebruikte objecten, en wisten ze nog hoe ze de machine moesten bedienen? Een op de vijf kinderen bleek het zich na zes jaar nog te herinneren. En dat waren niet alleen de oudsten: ook twee kinderen die destijds 27 en 33 maanden telden, wisten nog details op te lepelen.

Magic memories, Child Development, februari 2012

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De verbeelding van het brein

We hebben op het gebied van hersenonderzoek technisch grote vorderingen gemaakt, maar begrijpen we n...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Artikel

Het geheugen is het leven

Lees verder
Artikel

Een programma voor het leven

Lees verder
Artikel

Vergeetachtig, maar niet dement

Lees verder
Artikel

Geen beter geheugenmet wonderpillen

Lees verder
Artikel

Hersenonderzoek Komt er een geheugenpil?

Lees verder
Artikel

De oorlog van Elisabeth Loftus

Lees verder