Noem een willekeurige datum uit haar leven en Jill Price weet meteen wat ze die dag deed en at en wat er op het nieuws was.

De 43-jarige Amerikaanse hoeft maar een liedje op de radio te horen en dan ziet ze spontaan de dag voor zich waarop ze voor het eerst naar dat nummer luisterde. ‘O, Jessie’s Girl van Rick Springfield? Dat was op 7 maart 1981, toen had ik net mijn rijbewijs gehaald en bracht ik mijn vriendin Ronni voor het eerst met de auto naar huis.’

Ze hoeft er nooit voor te graven of ingewikkelde berekeningen te maken; ze ziet haar herinneringen in één klap glashelder voor zich. Jill Price uit Los Angeles is de eerste ter wereld bij wie het hyperthymestisch syndroom is vastgesteld.

‘Thymesis’ is Grieks voor zich herinneren; het feit dat Price hyperthymestisch is, wil zeggen dat ze letterlijk alles onthoudt wat ze meemaakt in haar leven. En dat al sinds haar veertiende.

Ze buigt over het tafeltje in het chique restaurant in Beverly Hills. ‘Zeg eens eerlijk,’ lispelt ze, ‘je denkt zeker dat ik een gestoorde gek ben?’ Nee, integendeel. Jill Price heeft ze prima op een rijtje, dat merk je al bij de eerste kennismaking. Maar haar aandoening is wel uniek.

Wie onthoudt er nu dat ie achttien jaar geleden op een woensdagavond een gegratineerd kalfsbiefstukje, worteltjes en gebakken aardappelen at? Wie weet dat soort dingen nou van alle dagen in zijn leven, sinds zijn jeugd?

Log in om verder te lezen.