Hoe je familie je vormt, zelfs als je allang uit huis bent

  • 1172 woorden
  • leestijd is 6 minuten
  • dawid sobolewski@unsplash
Op allerlei manieren heeft onze familie invloed op ons leven - zelfs nadat we het ouderlijk huis allang hebben verlaten. Gelukkig zijn we inmiddels wel in staat om onze eigen keuzes te maken.

‘Hier in huis wordt niet gevloekt’ – misschien kreeg je dat uit den treure te horen. In iedere familie worden dit soort waarden en overtuigingen doorgegeven. Dat kan ook woordeloos: er wordt bijvoorbeeld altijd gezamenlijk aan een mooi gedekte tafel gegeten, onverwachte gasten mogen altijd aanschuiven (of moeten juist bij de voordeur worden afgewimpeld). Maar of we ze nou nadrukkelijk of heel terloops kregen aangereikt, waarden en overtuigingen werken een leven lang door en beïnvloeden bijna automatisch onze keuzes en de manier waarop we onze eigen kinderen grootbrengen. Maar passen ze nog wel bij wie we willen zijn?

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn man kan niet zonder zijn moeder

Lees verder
Training

Omgaan met borderline

Psychiater en borderline-expert Erwin van Meekeren leert je in de online training Omgaan met borderl...

Lees verder
Advies

Mijn man heeft mijn kinderen tegen me opgezet

Lees verder
Advies

Mijn ex wil helaas weinig contact met zijn zoons

Lees verder
Interview

Ghna Shaar (10): ‘Van de oorlog in Syrië weet ik nog de geluiden’

Lees verder
Artikel

Band met moeder en leraar

Lees verder
Artikel

Oeps, afgewezen

Lees verder
Artikel

Opvoeden met een ouderschapsdiploma?

Lees verder