Valkuil 3: emotioneel eten

Eten omdat je je rot voelt of bij tegenslag. Eten omdat je vindt dat je het hebt verdiend, na een dag hard werken bijvoorbeeld, of gewoon puur uit verveling. Hoe koppel je je behoefte aan eten los van je emotionele staat?

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Zo trap je er niet meer in
Ga bij jezelf na wanneer je te veel eet. Als dat bij negatieve emoties is, kun je een emotionele eter zijn die heeft geleerd dat je je na het eten van zoet en vet voedsel beter voelt. Als je dat al een tijd doet is de oplossing echter het probleem geworden. Bedenk een lijstje met leuke alternatieve activiteiten die je kunt doen om je beter te voelen, zoals een heerlijk bad nemen of een vriendin opbellen. Doe eerst een half uur iets anders, voordat je je stemming probeert te verbeteren door te eten. De drang om te eten is dan waarschijnlijk al minder.

Probeer bovendien niet af te vallen als je een moeilijkere periode doormaakt. Als je af wilt vallen is het belangrijk daar echt voor gemotiveerd te zijn en aan toe te zijn. Het heeft niet veel zin in januari te beginnen met een duur sportschoolabonnement en een koelkast vol worteltjes als je dat maar drie weken volhoudt.

Als je niet bij negatieve emoties gaat eten, maar je jezelf juist beloont met eten, bedenk dan alternatieve beloningen. Eten is een makkelijk toegankelijke en snelle beloning. Ook hier kan de beloning echter een probleem worden als je in gewicht aankomt.

Laatste advies

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Machteld Ouwens

Dr. Machteld Ouwens, Departement Klinische Psychologie van Universiteit van Tilburg en Cognitief Gedragstherapeut bij GGZ Breburg, team eetstoornissen.

Bekijk haar eetadviezen