Gezond eten en afvallen: valkuil 3

Gezond eten vereist wilskracht. Je moet naast de honderden verleidingen per dag ook het hoofd bieden aan sociale druk en je eigen emoties. Psycholoog Machteld Ouwens, expert op het gebied van eetgedrag, geeft advies.

Valkuil 3: emotioneel eten

Eten omdat je je rot voelt of bij tegenslag. Eten omdat je vindt dat je het hebt verdiend, na een dag hard werken bijvoorbeeld, of gewoon puur uit verveling. Hoe koppel je je behoefte aan eten los van je emotionele staat?

Online training

Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Inclusief dagboek-app
  • Volg de training in je eigen tempo

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Zo trap je er niet meer in
Ga bij jezelf na wanneer je te veel eet. Als dat bij negatieve emoties is, kun je een emotionele eter zijn die heeft geleerd dat je je na het eten van zoet en vet voedsel beter voelt. Als je dat al een tijd doet is de oplossing echter het probleem geworden. Bedenk een lijstje met leuke alternatieve activiteiten die je kunt doen om je beter te voelen, zoals een heerlijk bad nemen of een vriendin opbellen. Doe eerst een half uur iets anders, voordat je je stemming probeert te verbeteren door te eten. De drang om te eten is dan waarschijnlijk al minder.

Probeer bovendien niet af te vallen als je een moeilijkere periode doormaakt. Als je af wilt vallen is het belangrijk daar echt voor gemotiveerd te zijn en aan toe te zijn. Het heeft niet veel zin in januari te beginnen met een duur sportschoolabonnement en een koelkast vol worteltjes als je dat maar drie weken volhoudt.

Als je niet bij negatieve emoties gaat eten, maar je jezelf juist beloont met eten, bedenk dan alternatieve beloningen. Eten is een makkelijk toegankelijke en snelle beloning. Ook hier kan de beloning echter een probleem worden als je in gewicht aankomt.

Laatste advies

Machteld Ouwens

Dr. Machteld Ouwens, Departement Klinische Psychologie van Universiteit van Tilburg en Cognitief Gedragstherapeut bij GGZ Breburg, team eetstoornissen.

Bekijk haar eetadviezen

auteur

Ola Kareem

» profiel van Ola Kareem

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Waarom nostalgie goed voor je is

Terugdenken aan gezellige feestdagen en fijne momenten is goed voor je. Het maakt je zelfs een optim...

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend praat niet met me’

Ik werk hard en zit er emotioneel wat doorheen. Mijn vriend begrijpt me vaak niet of vindt het lasti...

Lees verder
Kort

Los gaan op salade

Lees verder
Advies

Hoe word ik sterker van nare emoties?

Lees verder
Artikel

Eet je slim

Lees verder
Kort

Lastige eter heeft meer problemen

Lees verder
Advies

Hoe kan ik omgaan met onregelmatig eetgedrag?

Lees verder
Artikel

Waarom diëten geen zin heeft – en wat wél werkt

Lees verder