Jarenlang was hij huisarts, maar op een gegeven moment begonnen alle regeltjes in de zorg hem zo te benauwen dat hij uit het reguliere circuit stapte. In zijn praktijk voor integrale geneeskunde kan Gerard Jansbergen nu wél genoeg tijd voor zijn patiënten uittrekken en echt ingaan op hun zorgvraag.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Dat is namelijk wat de meeste mensen willen, is Jansbergens overtuiging. Ze zoeken een arts die oog heeft voor hun persoonlijke situatie en voor de eventuele samenhang tussen verschillende klachten. Maar huisartsen worden geacht hun consulten binnen tien minuten af te ronden en hun patiënten in onpersoonlijke ‘diagnose-behandelcombinaties’ te proppen. Niks doorvragen, niks uitleg geven. Productie draaien.

Tijd voor een patiëntenrevolutie, vindt Jansbergen. Mensen moeten zich het paternalisme van de geneeskunde niet langer laten aanleunen en zorgen dat ze genoeg informatie krijgen om zelf over hun situatie te kunnen beslissen. Of, ­zoals hij schrijft in zijn onlangs ver­schenen boek Het kansspel in de geneeskunde: ‘Wees je eigen onderneming.’

Dat klinkt mooi, maar denkt u dat iedereen in de praktijk in staat is op gezondheids­gebied zijn ‘eigen onderneming’ te voeren?

‘Nee, zeker ouderen vinden het vaak moeilijk zelf te beslissen over behandelkeuzes. Ik zie dat

Log in om verder te lezen.