Je kijkt een halfuur niet op je telefoon en ineens is de groep ‘Weekendje weg’ ontploft. Twintig ongelezen berichten en er wordt nog druk getypt. De grappen en grollen vliegen je om de oren. Prima als je er tijd en zin in hebt, maar op andere momenten kun je er stapelgek van worden. Vooral omdat je maar weinig controle over whatsappgroepen hebt. Ongevraagd word je toegevoegd aan groepen als ‘Cadeau voor Elise’, ‘Schoolklas RSG 1996’, ‘Voetbal’ en ‘Werkoverleg’ en daar kun je vervolgens niet meer ongemerkt uitstappen.

Video: Hoe negeer je je smartphone?

Het voortdurend checken van onze smartphone levert aantoonbaar veel stress op. Moeten we dan maar he...

Lees verder

Zolang het gaat om enkele groepen, is dat niet zo erg. Maar zeker ouders met kinderen in allerlei clubjes hebben er hun handen vol aan. Die continue berichtenstroom zorgt voor stress, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Ludwig Maximilians Universiteit München. Bovendien ervaren we het bijhouden van appgroepen als verspilling van onze toch al schaarse tijd.

Niet zonder risico

Helemaal stoppen met appen dan maar? Dat is een nogal ingrijpende stap, want volgens het Nationale Social Media Onderzoek 2018 gebruiken maar liefst 11,8 miljoen Nederlanders whatsapp, waarvan 8,3 miljoen dagelijks. Verwijder het van je telefoon en je mist een belangrijke vorm van contact. Ook aangeven dat je ‘niet aan groepen doet’, is niet zonder risico, want de kans is vrij klein dat iedereen je voortaan individueel gaat bellen of mailen. Voordat je het weet, sta je op een leeg voetbalveld of doe je als enige niet mee aan het gezamenlijke cadeau voor Elise.

Log in om verder te lezen.