Elke maand een lesje manipuleren van Margriet Sitskoorn

Gebruik uw verbeelding en mijmer over een nacht vol seks en erotiek. U mag terugdenken aan een avontuurtje dat u werkelijk heeft beleefd, of uw fantasie de vrije loop laten en helemaal losgaan op spannende dromen. Neem er in elk geval lekker de tijd voor.

Probeer daarna het volgende raadsel op te lossen.

Er is een overval gepleegd en de overvallers zijn gevlucht in een vrachtwagen. We weten dat: 1) alleen A, B, en/of C de daders kunnen zijn. 2) dat C nooit een overval zonder A pleegt. 3) B niet kan autorijden.

Vraag: is A schuldig?

Sociaal psycholoog Jens Förster en twee collega’s van de UvA en universiteiten in Groningen en Bremen vroegen proefpersonen even de tijd te nemen om te denken aan spannende seks met iemand op wie ze verder niet verliefd waren. Ze ontdekten dat denken aan seks ertoe leidt dat je bijna twee keer zoveel raadsels kunt oplossen als wanneer je denkt aan romantische liefde.

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Hoe ze dat effect moeten verklaren weten de onderzoekers nog niet. Maar ze vermoeden dat denken aan seks je de toekomst een beetje doet vergeten en je meer in het hier en nu laat

zijn.

Eerdere onderzoeken laten zien dat mensen die bewust in het hier en nu leven, meer letten op de details dan op het globale plaatje; en dat een gedetailleerde waarneming analytisch denken lijkt te bevorderen. Denken aan seks zorgt er daardoor voor dat je per direct je analytische vermogens verbetert. Wie dacht dat Vijftig tinten grijs alleen maar een erotisch boek is, vergist zich dus. Het lezen van dit boek is misschien wel een heel snelle manier om je denkcapaciteit te versterken.

Antwoord: ja, A is schuldig

Bron: J. Förster e.a., Why love has wings and sex has not: how reminders of love and sex influence creative and analytic thinking, Personality and Social Psychology Bulletin, 2009Raadsel: philosophy.hku.hk/think/logic/puzzles.php

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ze schreef onder meer Het maakbare brein. Eind november verschijnt haar nieuwe boek over manipuleren: Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij.